Ministrul Sanatatii din India a declarat ca homosexualitatea este o "boala" care se "raspandeste rapid" in aceasta tara, relateaza BBC News.

Ghulam Nabi Azad a sustinut si ca sexul intre barbati este "nenatural", starnind mania militantilor pentru drepturile homosexualilor, care au caracterizat aceste declaratii drept "nefericite".

Relatiile sexuale intre persoane de acelasi sex au fost dezincriminate in India in 2009.

Relatiile sexuale, "care erau intalnite mai mult in tarile dezvoltate, au ajuns acum, din pacate, in tara noastra si exista un numar substantial de astfel de oameni in India", a spus ministrul, intr-un seminar dedicat problematicii HIV/SIDA.

"Desi (homosexualitatea) este nenaturala, ea exista in tara noastra si se raspandeste rapid", a adaugat el.

Anand Grover, raportor al ONU pe probleme de sanatate, a criticat afirmatiile lui Azad.

"Este nefericit, regretabil si total de neacceptat ca un ministru de statura sa este in continuare insensibil la un grup vulnerabil cum este MSM (barbati care fac sex cu barbati)", a declarat acesta, pentru Hindustan Times.

Potrivit estimarilor, peste 8% dintre homosexualii din India sunt infectati cu virusul HIV, in comparatie cu o rata de sub 1% in totalul populatiei.

Decizia justitiei din 2009 a anulat o lege coloniala veche de 148 de ani care descria relatiile sexuale intre persoane de acelasi sex drept o "infractiune nenaturala".