Femeile participa in misiuni militare, insa li se permite foarte rar sa aiba activitati de lupta directa. Aceasta situatie s-ar putea schimba in cazul Australiei, in incercarea guvernului de a promova egalitatea de gen, relateaza The Telegraph.

Julia Gillard, premierul AustralieiFoto: Agerpres/Xinhua

O revizuire a acestei politici urmeaza sa fie decisa de cabinetul condus de prima femei premier, Julia Gillard, ceea ce ar face din armata Australiei lider in egalitatea de gen.

Gillard, impreuna cu ministrul Apararii, Stephen Smith, sunt printre cei care doresc schimbarea politicii militare. Ministrul a declarat ca "ceea ce faceti in cadrul fortelor armate ar trebui sa fie determinat de capacitatea intelectuala si fizica, nu pur si simplu de sex".

Daca intreg cabinetul va fi de acord cu revizuirea politicii, schimbarea ar putea intra in vigoare pana la finalul lui 2012. Aceasta va insemna ca femeile vor avea sansa se califice pentru roluri de infanterie in Afganistan pana in 2014, cand statul planuieste sa isi retraga cei 1.550 de soldati.

Luna trecuta, guvernul a anuntat ca femeile marinar vor putea sa doarma in submarine alaturi de barbati. Inainte, ele nu aveau voie sa doarma decat in cabine de 6 paturi exclusiv pentru femei. Aceasta masura va permite femeilor sa umple locurile din echipe atunci cand este nevoie de acest lucru, cu o mai mare flexibilitate.

Australiencele au de asemenea voie sa piloteze elicoptere de atac si avioane de lupta.