Ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak, a ordonat inghetarea, pana la noi ordine, a procesului trimiterii celor 84 de cadavre ale palestinienilor ucisi de la inceputul ocupatiei teritoriilor in Palestina, dupa ce luni armata anuntase ca premierul Benjamin Netanyahu a aprobat masura, relateaza AFP.

"Domnul Barak a ordonat noaptea trecuta sa se amane discutiile cu Palestina pe tema transferarii trupurilor. Decizia a fost luata dupa consultarea cu Premierul Benjamin Netanyahu. Vrem ca inainte de aceste discutii sa le verificam identitatea," a precizat purtatorul de cuvant al lui Barak.

Ministrul israelian al informatiei, Dan Meridor, a confirmat la randul sau ca Israelul ar vrea sa amane restituirea cadavrelor pentru un eventual schimb de prizonieri palestinieni cu soldatul israelian GIlad Shalit, retinut de 5 ani in Gaza, de Hamas.

"Trebuie sa ne pastram toate atuurile posibile pentru recuperarea lui Shalit," a declarat la radioul public Meridor.

Luni, ministrul palestinian al afacerilor civile anuntase iminenta acestui transfer.

"Dupa discutii si negocieri intense cu partea israeliana, de aproape un an, Israel a acceptat sa livreze trupurile martirilor pe care le detin," a precizat acesta. "Palestina va primi 84 de trupuri in urmatoarele zile, dupa teste ADN. Acesti martiri vor avea funeraliile la Mouqataa (sediul presedintiei palestiniene la Ramallah) in prezenta presedintelui Mahmoud Abbas, apoi vor ajunge la famiile lor", a adaugat ministrul.

Armata israeliana anuntase la randul sau in cursul zilei de luni ca premierul Benjamin Netanyahu a aprobat in urma cu cateva luni transferul a 84 de trupuri din cimitirul soldatilor inamici catre Autoritatea palestiniana.

Potrivit presei israeliene, majoritatea palestinienilor care au murit au fost implicati in atentate sinucigase in timpul anilor 2000. Un total de 334 de cadavre ale unor luptatori palestinieni s-ar afla in Israel.