Politia statului australian New South Wales a primit prerogative sporite pentru a cere eliminarea purtarii burqa sau a oricarui alt obiect care ascunde fata, pentru a facilita astfel identificarea suspectilor, au declarat marti autoritatile, citate de AFP.

Legea anti-burqa a intrat in vigoareFoto: Agerpres

Guvernul celui mai populat stat al Australiei a aprobat textul luni noaptea, dupa achitarea recenta a unei femei musulmane de catre un judecator, care a considerat ca nu are suficiente elemente de identificare deoarece suspecta purta o burqa.

"Nu-mi pasa ca o persoana are pe cap o casca motocicleta, o burqa, un niqab, un val sau orice altceva cce poate impiedica politia sa poata identifica persoanele" a declarat seful guvernului acelui stat, Barry O'Farrell. Oricine refuza sa-si arata fata s-ar putea confrunta cu inchisoarea de pana la un an sau o amenda de 5.500 AUD (4064 euro).

In Europa, o lege similara a fost luata de catre Franta si Belgia care intrezice purtarea in public a oricarui obiect vestimentar care acopera fata.

"In primul rand, este o lege care protejeaza un principiu findamental, cel al egalitatii dintre barbati si femei. In al doilea rand, daca vrem o societate deschisa, nimeni nu trebuie sa aiba fata acoperita", a declarat deputatul belgian care a initiat proiectul de lege.

Si Franta a adoptat in primavara acestui an, o lege care interzice purtarea niqab-ului, valul care acopera fata, si a burqai, costumul intreg care este prevazut cu o plasa in dreptul ochilor. Autoritatile franceze au inceput deja sa le aplice amenzi femeilor care incalca legea.