Ministrul japonez al Reconstructiei a demisionat marti, la o saptamana dupa numirea sa, ca urmare a polemicilor avute in zonele devastate de tsunami la 11 martie. Demisia este vazuta de analistii politici niponi ca o noua lovitura pentru profund nepopularul premier Naoto Kan.

Ryu Matsumoto, 60 de ani, a fost pus sub tiruluil criticilor opozitiei conservatoare, precum si ale liderilor democrati, in urma vizitei sale controversate de duminica din prefecturile Iwate si Miyagi (nord-est), puternic afectate de dezastrul care a lasat in urma aproape 23.000 morti sau disparuti.

Acesta a declarat in presa ca guvernul va "ajuta doar municipalitatile care aduc idei, dar nu si pe altii", si ca statul "nu va face nimic" daca guvernele locale nu sunt de acord cu planul privind industria pescuitului din zona.

"Cuvintele mele au fost clare si am ranit sentimentele celor afectati de dezastru. Imi cer scuze.", a spus cu lacrimi in glas fostul ministru, in cadrul unei conferinte de presa ce a avut loc marti.

"Dl. Kan este responsabil pentru numirea persoanei cea mai potrivita pentruun minister capital in acest moment," au declarat analistii. "Primul-ministru insusi ar trebui sa-si dea demisia ca urmare a acestui ultim incident care indica clar erorile politice majore ale unui guvern in faza terminala..", sustin adversarii politici ai lui Kan.