Plangere pentru tentativa de viol facuta impotriva lui Dominique Strauss-Kahn, in Franta, de catre jurnalista Tristane Banon, nu va afecta procedurile penale in curs din Statele Unite, potrivit procurorilor si avocatilor intervievati de catre AFP.

Tristane BanonFoto: Reuters

In timp ce in Franta, Tristane Banon a anuntat luni ca va depune o plangere impotriva fostului director al FMI pentru tentativa de viol, pe cealalta parte a Atlanticului, acuzatiile servitoarei pareau sa se dezumfle dupa eliberarea conditionata a lui DSK.

"Este putin probabil ca plangerea doamnei Banon sa schimbe ceva" a declarat pentru AFP Mathew Galluzo, avocat specializat in drept penal si fost procuror adjunct la New York. Chiar daca toate conditiile legale ar fi indeplinite in cazul plangerii din Franta, procurorii din SUA ar avea mari dificultati in a-i convinge pe judecatori.

"In general, nu puteti folosi un viol sau orice infractiuni comise in trecut, in scopul de a dovedi ca un acuzat are tendinta de a comite aceste fapte", spune Galluzo. "Judecatorul nu le poate gasi relevante", insista acesta.

Solutia acestei probleme de drept a fost stabilita in 1901, in "cazul Molineux". "Un proces penal trebuie sa revizuiasca fapte si nu tendinta acuzatului de a comite fapta pentru care compare in fata instantei", a declarat judecatorul Rosenblatt in 2001 pentru a rezuma domeniul de aplicare al spetei.

Jurisprudenta este inca complexa si exista foarte putine exceptii. La prima audierede pe 16 mai in cazul din New York, procurorul John McConnell a facut aluzie la acuzatiile aduse de catre Banon, dar avocatului apararii, Benjamin Brafman, a replicat spunand ca nu poate raspunde la acuzatiile facute in afara Statelor Unite si, in plus, nu au confirmarea valabilitatii procedurilor penale in acel caz. De atunci, "cazul Banon" nu a mai fost ridicat in timpul audierilor.

In orice caz, acuzatiile impotriva lui DSK aduse in Statele Unite "vor fi abandonate", chiar inainte de a se lua in considerare plangerea lui Tristane Banon, a declarat optimist avocatul Mathew Galluzo.

Scriitoarea si jurnalista franceza Tristane Banon va depune marti o plangere penala impotriva lui Dominique Strauss-Kahn, pe care-l acuza ca a incercat sa o violeze, in 2002, a declarat luni avocatul sau, citat de Reuters. Plangerea vine in contextul in care fostul sef al Fondului Monetar International a fost arestat in 14 mai, la New York, dupa acuzatiile unei cameriste din metropola americana, care sustinea ca acesta a incercat sa o violeze. El a fost eliberat vinerea trecuta din arestul la domiciliu, insa justitia americana nu a renuntat la continuarea anchetei in dosarul in care fostul sef al FMI este acuzat de abuz sexual.

Avocatii lui DSK au anuntat ca acesta va depune plangere pentru calomnie impotriva ziaristei franceze.