Fortele de securitate din Belarus au arestat, duminica, sute de persoane in intreaga tara, dupa proteste impotriva regimului autoritar al presedintelui Aleksandr Lukasenko, transmite AFP. Organizatiile pentru apararea drepturilor omului au declarat luni ca numarul celor arestati de Ziua Independentei este de aproape 300 de persoane.

Violente la MinskFoto: Reuters

Organizatia Vyasna a anuntat ca 200 de persoane au fost retinute la Minsk, in timp ce alte 80 de persoane au fost arestate in diferite regiuni ale tarii, in special in regiunile Grodno, Gomel si Mogilev.

Vyasna a precizat intr-un comunicat ca printre cei arestati s-au numarat si 17 jurnalisti, cei mai multi dintre ei fiind eliberati in cursul noptii de duminica spre luni.

Duminica, sute de persoane au tinut un protest in care au "aplaudat" in fata garii centrale din Minsk. Activistii s-au folosit de Facebook si de echivalentul sau rusofon Vkontakte pentru a organiza proteste de Ziua Independentei in Belarus, care comemoreaza sfarsitul ocupatiei naziste in 1944. Demonstrantilor li s-a spus sa vina la celebrari si sa inceapa sa aplaude de indata ce Lukasenko incepe sa vorbeasca, o modalitate de proteste pe care activistii au mai intrebuintat-o.

Politisti in haine civile i-au arestat pe unii dintre demonstranti, pe care i-au batut si i-au urcat in autobuze. Fortele de ordine au folosit inclusiv gaze lacrimogene impotriva manifestantiilor.

Intr-un un discurs tinut la Minsk, presedintele Aleksandr Lukasenko a denuntat eforturile opozitiei de a rasturna guvernul. El a spus ca opozanti "incearca sa puna Belarusul in genunchi", insa "acest lucru nu se va intampla".

Presa locala a scris ca circa 140 de persoane vor aparea luni in fata judecatorilor, fiind acuzate de "huliganism". Politia nu a prezentat numarul oficial al celor arestati sau cati dintre ei au fost eliberati peste noapte.

Belarusul se confrunta cu cea mai grava criza economica de la sosirea la putere a lui Lukasenko, in urma cu aproape 17 ani.

Presedintele belarus este criticat, in special in Occident, din cauza reprimarii opozitiei, care s-a intensificat dupa prezidentialele din decembrie 2010.

Lukasenko denunta in mod regulat un complot occidental impotriva regimului sau, subliniind ca unii opozanti s-au refugiat in strainatate.

Luna trecuta, circa 1.000 de persoane s-au strans in aceeasi maniera in Minsk pentru a protesta la adresa guvernarii, unul dintre protestele "in tacere" din ultima vreme. Cel putin 25 de persoane au fost retinute atunci.

Atentie, imagini violente!