Judecatorul care prezideaza in cadrul procesului fostului comandant militar sarb Ratko Mladici a decis luni evacuarea acestuia din sala Tribunalului International de la Haga, transmite Reuters. Ulterior, magistratul a decis ca, in numele lui Mladic, sa pledeze nevinovat la acuzatiile aduse.

Ratko Mladic, in fata TPIFoto: Reuters

Fostul general a fost scos din sala dupa ce, sfidator, a refuzat sa asculte acuzatiile care erau citite cu voce tare, in lipsa principalului sau avocat.

Duminica, Reuters scria ca Ratko Mladici va boicota audierile de la Tribunalul de la Haga unde este judecat pentru genocid in timpul razboiului din Bosnia. Mladici este aparat momentan de un avocat numit din oficiu, in timp Tribunalul de la Haga inca studiaza lista cu avocatii apararii pentru a determina calificarea si eligibilitatea acestora. Datorita acestui fapt, Mladic este hotarat sa nu apara maine in fata Curtii si sa solicite dreptul de a fi aparat de avocatii sai, informeaza Reuters.

Arestat in 26 mai in Serbia dupa 16 ani de fuga, Mladici, in varsta de 69 de ani, este acuzat de genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii. El sustine ca acuzatiile lansata la adresa lui sunt "infame si monstruoase".

Ratko Mladici este acuzat de persecutii, crime, deportari, acte inumane si luare de ostatici in perioada razboiului din Bosnia (1992-1995), care s-a soldat cu 100.000 de morti si 2,2 milioane de refugiati.

Audierea este condusa de judecatorul olandez Alphons Orie, acelasi care a condus si audierea din 2008 a fostului lider politic al sarbilor bosniaci, Radovan Karadzici.

Ratko Mladici a fost operat si tratat prin chimioterapie, in 2009, pentru un cancer al sistemului limfatic, spune avocatul sau sarb.