Rezultatele partiale ale alegerilor din Thailanda de duminica o indica pe Yingluck Shinawatra castigatoare a fotoliului de premier, urmand sa devina prima femeie in aceasta pozitie din tara, dupa ce partidul sau, aflat in opozitie, a castigat o majoritate clara in parlament, relateaza CNN. Yingluck Shinawatra, 44 de ani, este sora fostului premier Thaksin Shinawatra, care a fost inlaturat de la putere in 2006 in urma unei lovituri militare de stat.

Yingluck Shinawatra, bucurandu-se de victorieFoto: Reuters

UPDATE Armatathailandezaa acceptatvictoriaopozitieiinalegerile parlamentaresi nu se va opune rezultatului,a declarat pentru AFPministrulaparariicare isi inceteaza activitatea.

Prim-ministrul thailandez Abhisit Vejjajiva si-a anuntat luni demisia de la presedintia Partidului Democrat, pe care il conduce din 2005. "Partidul a castigat mai putine locuri decat la alegerile precedente, (...) imi voi asuma responsabilitatea si voi demisiona", a declarat Abhisit Vejjajiva.

Thaksin a fost nevoit sa paraseasca tara in 2008, dupa ce a fost acuzat de conflict de interese si condamnat, acuzatii pe care le neaga si astazi. Partidul Puterii poporului, pro-Thaksin, castigase in 2007 alegerile, insa in 2008, Curtea Constitutionala a interzis partidul.

Steaguri si postere cu chipul lui Thaksin au fost purtate pe strazile din apropierea sediului partidului castigator, Pheu Thai (Pentru Thailandezi).

Acesta a transmis un mesaj din locuinta sa din Dubai, prin care spunea ca vrea sa se intoarca in tara, insa va astepta momentul potrivit.

Dupa numararea a 90% din voturi, partidul a obtinut 262 din cele 500 de locuri din parlament.

"Primul lucru pe care vreau sa il fac este sa ajut oamenii in privinta situatiei economice," a spus Yingluck, care a adaugat ca va avea mult de lucru.

"Este acum clar din rezultatele alegerilor ca Pheu Thai a castigat, iar Partidul Democrat isi recunoaste infrangerea", a declarat actualul premier, Abhisit Vejjajva. "Ii voi da ocazia lui Yingluck sa fie prima femeie sa formeze un guvern. Vreau sa vad unitate si reconciliere. Democratii sunt gata sa fie in opozitie," a adaugat el.

Alegerile de duminica sunt primele alegeri legislative din 2007, iar rezultatul lor indica dorinta poporului de a scapa de implicarea armatei, comenteaza BBC.

Anul trecut, zeci de mii de manifestanti pro-Thaksin, "camasile rosii", au blocat mare parte din Bangkok, in proteste care au durat doua luni. Armata a intervenit si peste 90 de oameni au fost ucisi.