Peste 50 de oameni au fost raniti duminica in timpul unor demonstratii violente dintr-o vale din Alpi, cand protestatarii care nu vor constructia unei linii de cale ferata de mare viteza ce leaga Italia de Franta au aruncat cu pietre si petarde catre politsti, transmite Reuters.

Politie la constructia liniei TAV, intre Torino si LyonFoto: Reuters

Mii de oameni s-au alaturat marsului de protest, in mare parte pasnic, din valea Susa, langa Torino, pentru a preveni realizarea unui tunel care, sustin ei, ar distruge mare parte din mediul din zona.

Cel putin 46 de politisti si 5 manifestanti au fost raniti in ciocnirile dintre cele doua tabere, langa santier. Evenimente asemanatoare au avut loc si la inceputul saptamanii.

Politia a arestat cel putin 5 oameni si a folosit gaze lacrimogene in incercarea de a dispersa multimea.

Franta si Italia au semnat un acord in 2001 pentru constructia unei linii de mare viteza, care ar deschide o legatura mai moderna si mai rapida intre cele doua tari. Aceasta linie ar scurta durata calatoriei intre Torino si Lyon la jumatate.

Locuitorii din zona s-au opus vehement proiectului in valoare de 15 miliarde de euro platiti de guvern si administratia locala.