Mai multe mesaje si documente pastrate de Osama Bin Laden si descoperite de oficialii americani insarcinati cu studiul acestora, dupa asasinarea liderului terorist pe 2 mai, indica faptul ca organizatia Al-Qaeda trecea prin dificultati financiare, iar Bin Laden se straduia sa ii rearfirme puterea, noteaza Washginton Post.

Cea mai mare parte a documentelor arata faptul ca principalul scop al lui Bin Laden, "osbesia sa", era de a ataca teritoriul SUA, a declarat un oficial american din domeniul contraterorismului, unul dintre cei care au acceptat sa discute despre concluziile cercetarilor facute pe aceste documente.

Cele mai multe mesaje au fost trimise si primite de la Atiyah abd al-Rahman, pe atunci numarul 3 in organizatie. O corespondenta din 2010 de la Rahman exprimă frustarea în faţa campaniei CIA de atacuri cu avioane fără pilot, o sursă deosebită de îngrijorare deoarece mulţi dintre predecesorii săi de rangul trei au fost ucişi în aceste atacuri.

"Spunea in scrisoare ca oamenii lor sunt ucisi mai repede decat pot fi inlocuiti," a declarat oficialul.

Alte doua mesaje proveneau de la seful unitatii de securitate al-Qaeda, un grup infiintat pentru a proteja infiltrarea de catre spioni si detectarea acestora, pentru a preveni oferirea de informatii din interior catre CIA.

Potrivit unor informatii, grupul s-ar afla in spatele executiilor a zeci de suspecti de spionaj, In unele cazuri, au fost gasite cadavre cu bilete atasate pe care scria ca decedatul este spion american.

Seful unitatii s-a plans la Bin Laden ca nu poate sa functioneze numai cu cateva mii de dolari.

Si alte mesaje fac referiri la dificultati financiare. Bin Laden insusi a trimis e-mailuri in care se plange de lipsa de fonduri. Un mesaj trimis catre Rahman in primavara lui 2010 "dadea insctructiuni unui adjunct sa formeze un grup care sa obtina bani prin rapiri si recompense oferite ulterior pentru unii diplomati".

Exista si o serie de mesaje intre Bin Laden si succesorul sau, Ayman al-Zawahiri. Cei doi isi exprimau frustrarea ca musulumanii nu percep conflictul dintre al-Qaeda si SUA ca prim-planul razboiului religios.

De asemenea, acestia isi exprima ingrijorarea referitor la faptul ca atacuri asupra civililor, organizate de insurgenti in Irak si in alte zone, submineaza puterea organizatiei in randul musulmanilor.

Mesajele lui bin Laden erau in mare parte scrise la calculator, apoi luate de curieri pe dischete sau driver-uri mici, care ulterior le copiau si le trimiteau in siguranta.