​Un mesaj de amenintare cu moartea la adresa agentilor americani din Drug Enforcement Administration a fost descoperit vineri in apropierea unei scoli din partea de nord a Mexicului, au declarat oficiali locali, citati de HuffingtonPost. Inscriptia, scrisa cu graffiti, afirma ca agentilor "gringos DEA" li se vor taia "nenorocitele de capete".

"Stim unde sunteti si stim cine sunteti si unde mergeti. Va vom taia nenorocitele de capete", se afirma in mesajul nesemnat, scris cu graffiti, descoperit in Chihuahua, capitala statului mexican cu acelasi nume, aflat la circa 360 de km de frontiera cu Statele Unite.

AP precizeaza ca mesajele anonime, multe dintre ele continand amenintari cu moartea si alte avertismente, sunt obisnuite in zonele din Mexic afectate de razboiul dintre traficantii de droguri, insa rareori ele sunt adresate agentilor americani.

Autoritatile locale au declarat ca nu stiu cine este autorul mesajului, care a fost ulterior sters.

DEA a afirmat ca informatiile trebuie solicitate Departamentului de Stat de la Washington, care insa nu a raspuns unei solicitari AP privind mesajul din orasul mexican. Expertii afirma insa ca, cel mai probabil, mesajul provine de la traficantii de droguri.

In februarie 2011, membrii cartelului mexican Zeta l-au ucis pe Jaime Zapata, agent al U.S. Immigration and Customs Enforcement, si l-au ranit pe colegul sau Victor Avila, intr-un atac care a avut loc pe o autostrada din statul mexican San Luis Potosi.

"Acest tip de mesaje nu ne va opri sa ne continuam lupta pentru a readuce pacea in acest stat", a afirmat ministrul de interne din Chihuahua, Graciela Ortiz.

Incepand din 2006, de cand presedintele Felipe Calderon a trimis armata si politia federala sa se lupte cu cartelurile, peste 35.000 de persoane au murit in Mexic in confruntarile legate de traficul de droguri.

Intr-un interviu acordat in ianuarie 2010 HotNews.ro, ziaristul Malcolm Beith, care scrie din Mexico City pentru Newsweek si alte publicatii, a declarat ca violenta din Mexic poate fi oprita: "Chiar si unii dintre marii traficanti de droguri incearca sa-i puna capat, deoarece le aduce o publicitate pe care nu si-o doresc. Mijlocul de a opri violentele este acela ca una dintre gruparile principale sa preia controlul asupra intregului trafic de droguri din Mexic sau sa ajunga la o intelegere cu celelalte organizatii printr-un acord in stilul celor realizate intre mafioti. Totusi, pana cand acest lucru se va intampla, exista foarte putine lucruri pe care le pot face autoritatile pentru a preveni violenta".