Danemarca va restabili controalele vamale permanente la frontiere, in ciuda ingrijorarilor privind libera circulatie in Europa, un proiect in acest sens fiind aprobat vineri de comisia de finante din parlamentul de la Copenhaga, anunta AFP.

Ministrul impozitelor Peter Christensen a anuntat ca, martea viitoare, un numar de 50 de agenti vamali vor fi desfasurati la frontierele Danemarcei cu Germania si Suedia.

Introducerea definitiva si permanenta a controalelor la granita nu va fi insa pusa in practica pana in 2014, a precizat el, adaugand ca 48 de agenti suplimentari vor fi mobilizati la frontiere de Anul Nou.

Guvernul danez estimeaza costurile acestui proiect la 36 de milioane de euro.

Comisia Europeana a reactionat imediat la decizia Danemarcei, anuntand ca va verifica daca masurile vamale avute in vedere de Copenhaga sunt in conformitate cu normele Schengen, spatiul fara frontiere din interiorul UE.

"Comisia va verifica compatibilitatea acestor masuri cu acquis-ul Schengen", a declarat pentru AFP Michele Cercone, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom.

Sub presiunea Partidului Poporului Danez (PPD, de extrema dreapta), Danemarca a anuntat, la 10 mai, fara nicio consultare prealabila cu alte tari vizate, intentia sa de a reintroduce controalele vamale permanente la frontierele sale nationale cu Germania si Suedia.