Rusia incepe productia in serie a rachetelor balistice intercontinentale Bulava (care isi propunea sa devina arma de varf a fortelor strategice), a anuntat vineri ministrul rus al Apararii, Anatoli Serdiukov, in cadrul unei conferinte de presa la Moscova, scrie RIA Novosti.

BulavaFoto: Captura Youtube.com

Racheta intercontinentala R30 3M30 Bulava-30 (cod NATO SS-NX-30, denumire internationala RSM-56) ar putea deveni principala arma a fortelor strategice navale ruse. Este vorba de o racheta in trei trepte, cu combustibil solid. Avand o distanta de actiune de 8.000 kilometri, Bulava poate fi echipata cu zece ogive nucleare hipersonice de 100-150 kilotone cu traiectorie independenta.

Pana in prezent, Rusia a efectuat in total 15 teste cu rachete Bulava, dintre care doar opt au fost reusite.

Dupa serie de teste esuate de la sfarsitul lui 2008 si inceputul lui 2009, directorul general al institutului care a proiectat racheta a demisionat.

Presa rusa scria in decembrie 2009 ca Moscova nu pare dispusa sa renunte la acest plan. S-a spus ca Rusia nu are proiect alternativ la Bulava si, prin urmare, lucrurile vor merge mai departe. "Bulava este un sistem absolut nou, difera substantial de tot ce s-a construit in perioada sovietica si de aceea procesul de realizare se deruleaza cu atata dificultate", au explicat oficialii de la Moscova.

Bulava este destinata sa devina principala componenta marina a fortelor nucleare strategice si principala arma din dotarea submarinelor din cadrul proiectului 955 "Borei".