Reprezentantii republicani din Congresul american au denuntat violent joi modul in care presedintele american gestioneaza datoria tarii, dupa o conferinta de presa in timpul careia Barack Obama s-a aratat sarcastic la adresa lor, relateaza AFP.

"Poate ca daca (Barack Obama) ar lua Valium, asta l-ar calma un pic si s-ar hotari in sfarsit sa vina sa discute cu noi", a afirmat senatorul republicat Pat Roberts.

Numerosi republicani sunt furiosi pe Casa Alba care gestioneaza foarte prost, spun ei, chestiunea ridicarii plafonului de indatorare, in momentul in care numaratoarea inversa spre intrarea Statelor Unite in incetare de plati a inceput.

Parlamentarii ar trebui sa majoreze limita legala de indatorare a SUA inainte de 2 august, dar republicanii, majoritari in Camera Reprezentantilor, cer in prealabil reduceri drastice ale cheltuielilor, in special a celor sociale.

Obama s-a declarat dispus sa scada cheltuielile statului dar cere in schimb o majorare a fiscalitatii in ceea ce ii priveste pe cei mai bogati americani.

In timpul conferintei de presa sustinute miercuri, Barack Obama a afirmat ca cele doua fete ale sale, in varsta de 10 si 13 ani, isi organizeaza mai bine munca decat republicanii din Congres.

Intr-un interviu acordat National Review Online, senatorul republican Marco Rubio s-a declarat "socat" de atitudinea sefului statului. "Acest limbaj e mai adecvat unui lider de stanga decat presedintelui Statelor Unite".

Comentatorul postului de televiziune MSNBC Mark Halperin nu a ezitat sa spuna despre Barack Obama "I thought he was a dick yesterday", referinduse la conferinta de presa a presedintelui SUA. Televiziunea l-a obligat ulterior sa-si ceara scuze.

In fata acestei salve de injurii, senatorul democrat Chuck Schumer a subliniat ca republicanii incearca in mod deliberat sa saboteze relansarea economica pentru a castiga puncte la alegerile prezidentiale din 2012.