Un procuror va desfasura o ancheta penala completa in cazul a doi prizonieri care au murit in custodia autoritatilor americane, insa justitia din SUA a decis sa inchida circa 100 de anchete de presupuse abuzuri comise de CIA, a anuntat procurorul general, Eric Holder, potrivit Reuters.

Holder a anuntat ca a acceptat recomandarea facuta de procurorul Departamentului de Justitie, John Durham, care a condus o ancheta asupra tehnicilor dure de interogare CIA in cazul suspectilor de terorism, in timpul presedintiei lui George W Bush.

Durham a examinat cazurile de posibile abuzuri in timpul interogarii a 101 suspecti dupa atacurile de la 11 septembrie si a hotarat ca numai decesul a doi dintre acestia ar necesita o ancheta detaliata.

Investigatiile lui Durham s-au referit la cazuri de detentie si interogare, precum si la programul CIA de a transfera, in secret, suspecti de terorism in alte state, unde o parte erau in mod evident torturati.

In ultima sa zi ca director CIA, Panetta a declarat: "Ma bucur sa aflu ca anchetele ample au ramas in urma noastra. Suntem in sfarsit pregatiti sa incheiem acest capitol al istoriei agentiei".