Epidemia de E. coli din Germania si Franta ar fi putut fi cauzata de seminte de schinduf provenind din Egipt, se arata intr-un raport al Centrului European pentru Prevenire si Control (ECDC), relateaza BBC. Organizatia Mondiala a sanatatii a anuntat ca bilantul mortilor se ridica la 50, dupa ce 2 persoane au murit in SUA.

Seminte de schinduf, vandute in EgiptFoto: Agerpres/AP

Raportul afirma ca exista inca "multa incertitudine", insa semintele importate in 2009 si 2010 "au fost implicate in ambele situatii".

Peste 4.000 de persoane s-au imbolnavit in timpul epidemiei din Germania, iar 48 de oameni au murit.

Anchetatorii au legat cazurile de imbolnavire de o ferma in care sunt cultivate boabe incoltite din Bienenbuettel, Saxonia Inferioara.

In Bordeaux au fost confirmate 15 cazuri de imbolnavire, cauzate probabil de seminte vandute de o firma din Marea Britanie, fara insa a exista legaturi certe.

Ambele epidemii se refera la o tulpina rara de E. coli - O104:H4, iar ECDC a declarat ca aceasta este atat de rara in randul oamenilor, incat cel mai probabil au fost contaminari izolate, legate de seminte germinate.

Anchetatorii au incercat ulterior sa stabileasca daca sursa infectiei provenea din locurile respective sau de la producator.

Raportul indica faptul ca epidemia din Germania se leaga de seminte importate din Egipt in 2010, iar cea din Bordeaux, de seminte exportate de Egipt in 2009 in Marea Britanie, vandute ulterior in Franta.

Firma britanica a confirmat ca furnizorul sau detinea seminte din Egipt, iar acestea au fost apoi trimise exclusiv in piata din Franta.