Laboratorul nuclear din Los Alamos (New Mexico, sud), a fost inchis din cauza incendiilor de padure care ii ameninta instalatiile si care au antrenat evacuarea a mii de persoane, relateaza AFP.

Autoritatile americane au oferit asigurari, marti, ca "tot materialul nuclear si periculos" de la Laboratorul national din Los Alamos (LANL), unde a fost creata bomba atomica americana, in cel de-al Doilea Razboi Mondial, "precum si locul principal de stocare al laboratorului, Zona G, sunt protejate si sub control".

LANL a precizat, de asemenea, pe site-ul sau de internet, ca laboratorul va ramane inchis cel putin pana miercuri, in timp ce pompierii au ordonat evacuarea a mii de persoane dintr-un oras vecin.

"Doar angajatii care figureaza pe lista misiunilor indispensabile pot avea acces la laborator in aceasta perioada", a explicat LANL. Aproximativ 42% dintre cei 11.800 de angajati locuiesc in Los Alamos.

"Controalele nu au relevat nicio dispersie de materiale radioactive", precizeaza site-ul.

Pe langa produsele radioactive depozitate in cladirile laboratorului, pe terenurile LANL sunt stocate de asemenea si deseuri radioactive.

Evacuarea din Los Alamos si din regiunile inconjuratoare a fost ordonata luni, dupa ce "flacarile au depasit liniile de securitate", a explicat Michael Thompson, purtator de cuvant al pompierilor.

Infiintat in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial ca parte a proiectului strict secret Manhattan Project de a construi prima bomba atomica, LANL ramane unul dintre cele mai importante laboratoare nucleare militare din SUA.

Pe frontul inundatiilor, de aceasta data, autoritatile continua sa supravegheze centrala din Fort Calhoun, in Nebraska (centrul tarii), dupa ce un baraj de protectie al fluviului Missouri a cedat si a provocat cresterea nivelului apelor.

Acest baraj de 600 de metri a cedat duminica si apele au invadat centrala.

Autoritatea de reglementare nucleara a precizat insa intr-un comunicat ca instalatiile pot rezista la o inundatie care atinge "309 metri deasupra nivelului marii".

Apele ating in prezent 306,7 metri si nu ar trebui sa depaseasca 307,2 metri, afirma autoritatea.