Mai multe confruntari au avut loc miercuri dimineata, incepand cu ora 05,00 GMT, la Atena, intre grupuri de manifestanti si politisti care au tras cu gaze lacrimogene in protestatari, cu cateva ore inainte de votul decisiv din Parlamentul grec asupra bugetului de austeritate, relateaza AFP.

Foto:

Votul, prevazut pentru ora 11,00 GMT, asupra proiectului de austeritate multianual este esential pentru continuarea ajutorului financiar international dar si pentru zona euro, amenintata in caz de faliment al Greciei.

Politistii au respins un grup de aproximativ 400 de manifestanti de stanga in fata hotelului Hilton, in apropiere de centrul orasului. Manifestantii, care incercau sa se grupeze in piata Syntagma, in apropiere de Parlament, au fost alungati cu gaze lacrimogene.

"Guvernul a decis de anul trecut sa distruga functia publica si universitatile, vrem alegeri, daca nu vom ramane in strada timp de o luna", a sustinut Alexandru, un student in anul patru la economie.

Cu putin timp inainte, in apropiere de stadionul PAO, unde se afla un alt baraj de politie, un grup de circa 150 de manifestanti sositi la ora 05,00 GMT a fost respins de politisti pentru a degaja o mare artera de circulatie din aceasta zona a orasului, a constatat un fotograf AFP care a fost molestat de un politist in cursul incidentului.

Proiectul de buget de austeritate, care prevede economii 28,4 de miliarde de euro si privatizari masive care ar trebui sa aduca alte 50 de miliarde in vistieria statului pana in 2015, este contestat puternic de sindicate.

Manifestantii doresc sa inconjoare Parlamentul la ora votului. In 15 iunie, cand a avut loc o alta greva generala, nu au reusit sa faca acest lucru.