Pelerinii aflati in vizita la temple isi ofera parul lor ca o jertfa pentru zeii din panteonul hindus, invocand protectie impotriva bolii si saraciei sau cerand noroc. Parul ajunge in saloanele de coafura occidentale sau americane, isi incepe AFP reportajul.

Salon coafuraFoto: Agerpres

India a fost mult timp exportatorul numarul unu de par uman, o activitate a carei cifra de afaceri este estimata la 8,5 miliarde de rupii (133 milioane de euro) pe an.

Practica este raspandita mai ales in sudul Indiei. In timpul unui festival religios, un templu atrage intr-o singura zi o mie de oameni care vin sa se supuna "taierii rituale" a parului, inclusiv 50-60 de femei.

Anandi Perumalswamy, de 45 de ani, este una dintre acele femei. Viata ei este foarte diferita de cea a tinerilor europeni sau americani, care vor cumpara parul intr-un salon de coafura.

"Am avut multe dificultati, datorii... M-am rugat zeului ca fiul meu sa se insoare si i-am promis ca, daca se va indeplini, voi da parul meu ca jertfa", a declarat aceasta pentru AFP.

Casatoria a avut loc cu cateva luni in urma si Anand a mers la templu pentru a-si pastra promisiunea.

Tone de par sunt taiate zi de zi in templele din intreaga tara si vandute la licitatie pentru angrosistii care le pregatesc apoi pentru export. Cu banii obtinuti astfel se finanteaza activitati caritabile.

Unii chiar au inceput sa faca vanzari directe in strainatate, fara a trece prin angrosisti.

Dar modernizarea alerta a tarii a condus si la un declin al acestor ritualuri religioase, spun jucatorii din industrie.

"Exista o schimbare de tendinta. Tinara generatie merge la templu mai rar si nu mai este dispusa la a se lasa rasa in cadrul acestor ritualuri" a spus George Cherian, directorul general al unei companii din domeniu.

Cererea in Occident este in schimb mai puternica decat oricand. Parul sintetic a fost in voga in anii '90 si a condus la preturi mai scazute pentru parul natural. Dar cererea a revenit astazi in mod considerabil.

Un kilogram de par uman este in medie circa 250 de dolari (176 de euro), fata de 20 de dolari cat era acum douazeci de ani, spune George Cherian.

Departe de temple hinduse si pelerinii care implora zeii, la "celalalt capat al firului" se afla femeile tinere din Europa sau din Statele Unite care platesc cateva sute de dolari pentru a-si ingrosa sau lungi parul.