Martine Aubry, presedintele Partidului Socialist francez si fiica fostului presedinte al Comisiei Europene, Jacques Delors, si-a anuntat marti intentia de a candida la alegerile prezidentiale din anul 2012, potrivit AFP: "Vreau sa redau Frantei forta, seninatatea si unitatea. Vreau sa le redau tuturor pofta de a se gandi la viitor", a afirmat ea, in discursul de anuntare a candidaturii. Martine Aubry trebuie sa isi convinga colegii de partid sa o desemneze drept reprezentant in alegeri, socialistii francezi urmand sa isi desemneze oficial candidatul la prezidentiale in luna octombrie.

Martine AubryFoto: Reuters

Alti posibili candidati ai socialistilor francezi sunt François Hollande, actualul favorit al sondajelor, si Ségolène Royal, contracandidata lui Nicolas Sarkozy la alegerile din 2007.

"Cu sustinerea voastra, cu increderea voastra, imi iau astazi angajamentul de a castiga alegerile din 2012", a spus marti Aubry, in varsta de 60 de ani, aratand cu degetul si inspre politica actualului presedinte, Nicolas Sarkozy "care are ca scop profitul si privilegiile proprii".

Pana in luna mai, cand a izbucnit scandalul sexual ce l-a avut ca protagonist pe Dominique Strauss-Kahn, fostul director al FMI era considerat aproape sigur candidatul socialistilor francezi la alegerile prezidentiale din 2012, in conditiile in care si sondajele ii dadeau sanse mari in fata lui Nicolas Sarkozy, a carui popularitate este in scadere in Franta, in urma reformelor dure pe care le-a sustinut.