Astronomii rusi spera sa descopere civilizatii extraterestre in urmatorii 20 de ani, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, directorul Institutului de astronomie aplicata din cadrul Academiei de stiinte din Rusia, Andrei Finkelstein, transmite agentia Interfax.

"Geneza vietii este la fel de inevitabila ca si formarea atomilor. Sunt legi fundamentale, care se aplica intregului univers. Exista viata pe alte planete si noi o vom descoperi in 20 de ani", a spus el.

Finkelstein crede ca extraterestrii vor arata ca pamantenii: vor avea doua picioare, doua maini si un cap. "Probabil ca vor avea o culoare diferita a pielii, dar acelasi lucru se intampla si aici (pe Pamant - n.r.). Odata cu cautarea de populatii extraterestre, am asteptat si primirea de mesaje din spatiu, si nu invers", a mai spus astronomul rus.

In jur de 1.000 de exoplanete (planete extrasolare, ce graviteaza in jurul altor stele decat Soarele) au fost descoperite pana in prezent, iar 10% dintre acestea se aseamana cu Pamantul, spun cercetatorii. Viata poate exista pe astfel de planete daca exista apa, sustin acestia.

Un simpozion international dedicat cercetarilor pentru descoperirea de civilizatii extraterestre s-a deschis luni la Institutul de astronomie aplicata din Sankt Petersburg, pentru a sintetiza rezultatele a celor peste 50 de ani de cercetari de forme de viata extraterestra.