Ministrul polonez al afacerilor externe, Radosław Sikorski, a trimis o nota diplomatica Vaticanului in care solicita interventia Sfantului Scaun in scandalul in care este implicat parintele Tadeusz Rydzyk, cel care a creat postul de radio conservator si foarte controversat Maryja, relateaza Warsaw Business Journal.

Reactia ministrului vine dupa ce Rydzyk a sustinut saptamana trecuta, in fata Parlamentului European, ca Polonia este o tara totalitara si necivilizata.

Ministrul de externe se teme ca aceste afirmatii pot afecta imaginea tarii si a afirmat ca Rydzyk a trecut dincolo de orice limite.

Si premierul Donald Tusk a intervenit in aceasta disputa, afirmand ca parintele Rydzyk "a incalcat regula care interzice sa vorbim de rau tara noastra atunci cand suntem in strainatate".

Jerzy Buzek, presedintele polonez al Parlamentului European, a criticat si el interventia preotului: "Cuvintele parintelui Rydzyk sunt scandaloase si de neacceptat. Regret nespus ca au fost rostite intr-un for public. Pe de alta parte, as vrea sa subliniez ca au trecut practic neobservate in Parlamentul European."

Membrii Partidului Lege si Dreptate l-au aparat insa pe cleric si i-au cerut ministrului de externe sa-si retraga nota diplomatica.