Procesul in care fostul premier ucrainean Iulia Timoseko este acuzata de abuz de putere, legat de semnarea unor contracte de aprovizionare cu gaz rusesc, in anul 2009, a inceput vineri la Kiev, anunta AFP. "Este o farsa, un cic", a declarat Iulia Timosenko, inainte de a intra in sala de judecata. In fata tribunalului, peste 1.000 de manifestati, suporteri ai opozitiei ucrainene, s-au adunat pentru a o sustine pe Iulia Timosenko.

Iulia Timosenko risca pana la 10 ani de inchisoare in cazul in care va fi gasita vinovata de abuz de putere. Ea va pleda nevinovata.

Procurorii ucraineni au stabilit ca fostul premier Iulia Timosenko a semnat, in ianuarie 2009, un acord de aprovizionare cu gaz rusesc fara a avea aprobarea Guvernului de la Kiev si ar fi adus tarii un prejudiciu de 200 de milioane de dolari.

La inceputul anului 2009, pretul gazului a fost fixat la 179 $/1000 mc, pentru ca, dupa semnarea acordului in cauza, tariful pentru Ucraina sa sara la 450 $/1000 mc. Pagubele cauzate de actiunile fostului premier au fost estimate la 200 milioane de dolari.

Iulia Timosenko a mai fost inculpata la inceputul anului pentru abuz de putere in cadrul unei anchete privind folosirea inadecvata a 380 de milioane de euro primiti de Kiev in schimbul vanzarii cotelor sale de emisii de CO2, in perioada in care conducea Guvernul.