Liderul libian Muammar Gaddafi a reafirmat ca se va bate pana la moarte, denuntand raidurile NATO care au ucis civili si care au provocat disensiuni in sanul Aliantei, relateaza AFP.

Conflictul pare sa se prelungeasca, la patru luni de la debutul revoltei populare care s-a transformat in conflict armat, Gaddafi refuzand sa paraseasca puterea in ciuda izolarii, a sanctiunilor si a interventiei militare internationale, in timp ce luptele dintre rebeli si fortele loialiste bat pasul pe loc.

"Vom rezista si lupta va continua pana la capat, pana cand veti fi terminati, dar noi, noi nu vom fi terminati", a spus liderul libian, intr-un mesaj audio difuzat in noaptea de miercuri spre joi de televiziunea libiana.

El a reactionat la un raid aerian al NATO care a vizat, sustine regimul libian, resedinta lui Khouildi Hmidi, un om politic influent si vechi camarad al colonelului Gaddafi, ucigand 15 persoane printre care si copii, la Sorman, 70 km vest de Tripoli.

NATO, care a preluat in 31 martie conducerea operatiunilor internationale, a admis ca a efectuat un raid in aceasta zona, sustinand insa ca a fost vorba de un "raid de precizie" care viza un "centru de comandament si de control de inalt nivel", si nu tinte civile.

Gaddafi a cerut ONU sa trimita anchetatori la resedinta bombardata a lui Hmidi pentru a verifica daca este vorba de un sit civil sau militar, intreband NATO: "Cu ce drept vizati oameni politici si familiile lor?"

"Nu mai exista nicio intelegere intre noi dupa ce ne-ati ucis fiii si copiii", a adaugat Gaddafi.

"Vom ramane, vom rezista si nu ne vom supune. Loviti-ne cu rachetele voastre doi, trei sau o suta de ani", a continuat acesta, denuntand din nou "cruciada" lansata impotriva unei tari musulmane.

In conditiile in care gazduieste comandamentul general al NATO si bazele aeriene de unde decoleaza bombardierele aliate, Italia a aruncat si ea o piatra in apa denuntand raidurile impotriva civililor.

Ministrul de Externe Franco Frattini a afirmat chiar ca "suspendarea actiunilor armate este fundamentala pentru a permite un ajutor imediat" pentru populatia civila.

Propunerea a fost insa imediat respinsa de Franta, pentru care o pauza, chiar si umanitara, risca sa-i permita lui Gaddafi "sa se reorganizeze".

Iar secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a spus clar ca operatiunile vor continua pentru a evita ca "nenumarati alti civili sa-si piarda viata".

Consiliul National de Tranzitie (CNT), organ reprezentativ al rebeliunii, a subliniat ca "se va bate pana la capat, pana la victorie", cu sau fara sprijinul Aliantei.

Alianta a recunoscut ca a ucis din greseala noua civili intr-un raid efectuat asupra Tripoli duminica. In data de 16 iunie, avioanele NATO au bombardat o coloana de vehicule rebele in regiunea Brega (est).