Vorbind pe tonul oamenilor de afaceri, Obama a anuntat intr-un discurs de 15 minute incheierea celui mai lung razboi al Americii si a amintit lectiile dureroase invatate in acest timp, relateaza New York Times. In timp ce justifica cel mai lung angajament militar al SUA, Obama a atras atentia ca "trebuie pus capat razboiului in mod responsabil" si a avertizat asupra pericolului de a trimite un numar foarte mare de soldati in lupta. El a recunoscut ca au ramas inca provocari imense inainte de a pune capat conflictului care a costat sute de miliarde de dolari si a dus la pierderea a 1.500 de vieti in randul soldatilor americani.

In aproape zece ani, Congresul Statelor Unite ale Americii a alocat aproximativ 386 de miliarde de dolari pentru razboiul din Afganistan, dintre care 38 de miliarde au fost folositi pentru instruirea militara a fortelor afgane si pentru dotarea unitatilor de politie, potrivit Oficiului pentru buget al Congresului (CBO).

The Guardian il citeaza pe Thomas Ruttig din cadrul Afghanistan Analysts Network, care a tinut un discurs in fata studentilor de la Universitatea din Kabul. "Erau de-a dreptul inspaimantati de ideea ca se retrag trupele," a spus el. "Exista o multime de critici ai fortelor occidentale, desigur. Dar daca analizezi cu atentie observi ca ei sunt ingrijorati ca talibanii vor prelua din nou controlul..."

Nesiguranta este alimentata de lipsa de informatii privind cererile politice ale insurgentilor. "Noi trebuie sa aflam daca doresc cu adevarat sa negocieze, sa spuna ce doresc si - intrebarea cheie - daca sunt dispusi sa accepte o societate pluralista", a spus Ruttig.

Barack Obama a anuntat miercuri retragerea, pana in vara lui 2012, a unei treimi din fortele americane stationate in Afganistan, respectiv 33.000 de militari, decizie pe care a justificat-o prin infrangerile suferite de Al-Qaida la zece ani de la invadarea tarii.

"Suntem la inceputul - nu la sfarsitul - eforturilor noastre de incheiere a razboiului", a declarat Obama la aproape doua luni de la eliminarea, in Pakistan, a lui Osama ben Laden, liderul Al-Qaida, care s-ar fi servit de Afganistan pentru a pregati atentatele din 11 septembrie.

Documentele recuperate din vila in care a fost ucis ben Laden arata ca Al-Qaida "sufera enorm" si este "incapabila sa inlocuiasca in mod eficient" liderii de rang inalt al retelei eliminati, a afirmat Obama, potrivit caruia "peste jumatate dintre liderii sai au fost ucisi.

Presedintele a optat pentru inceperea retragerii mai rapid decat preconizasera comandantii militari, dar in urma careia peste 65.000 de soldati americani vor ramane in Afganistan in apropierea alegerilor prezidentiale din noiembrie 2012, la care este candidat.

Secretarul Apararii, Robert Gates, sustinator al unei retrageri modeste, a afirmat miercuri ca Obama ofera "destule mijloace, timp" si suplete pentru a reusi si a nu pune in pericol progresele realizate de un an si jumatate.

Efectivele care vor parasi Afganistanul in vara lui 2012, corespund celor trimise de Obama in tara, in decembrie 2009. Aceste consolidari si-ar fi indeplinit misiunea de a reduce elanul talibanilor si de a impiedica Al-Qaida sa se implanteze din nou, a apreciat presedintele american.