Politia din Belarus a arestat cel putin 25 de persoane, multi dintre acestia jurnalisti, cu intentia de a impiedica miercuri o adunare a opozitiei in centrul capiteli Minsk, pentru care au fost lansate apeluri pe retelele sociale, relateaza AFP.

Circa 3.000 de persoane au incercat sa se adune pentru a demonstra impotriva autoritatilor, snsa politia a blocat accesul in piata si a inceput sa retina persoane in masa.

In ultimele saptamani au fost pe Facebook si pe echivalentul sau rusofon Vkontakte apeluri la manifestari in tacere.

Presedintele Aleksandr Lukasenko a avertizat saptamana trecuta ca va lupta impotriva opozantilor care fac apel la greva si la manifestatii, in conditiile in care tara se confrunta cu o criza economica fara precedent.

Belarusul se confrunta cu cea mai grava criza economica de la sosirea la putere a lui Lukasenko, in urma cu aproape 17 ani.

Presedintele belarus este deja foarte criticat, in special in Occident, din cauza reprimarii opozitiei, care s-a intensificat dupa prezidentialele din decembrie 2010.

Lukasenko denunta in mod regulat un complot occidental impotriva regimului sau, subliniind ca unii opozanti s-au refugiat in strainatate.

Uniunea Europeana a consolidat, luni, sanctiunile sale impotriva apropiatilor presedintelui Aleksandr Lukasenko, vizand, pentru prima data, intreprinderi.