Estonia, tara care a luat masuri drastice pentru a adopta euro, dupa ce a fost puternic afectata de criza mondiala, da sfaturi Greciei: taiati cheltuielile publice, reforme structurale si un sistem fiscal eficient, in momentul in care Europa cauta solutii pentru ca aceasta tara sa evite un faliment si un efect de domino in Zona Euro, relateaza AFP.

"Daca pot da un sfat Greciei, este sa taie cheltuielile publice. Este nevoie de reforme structurale. Trebuie creata o fiscalitate eficienta in mod real", a comentat premierul eston Andrus Ansip.

Fosta republica sovietica, Estonia a devenit din 1 ianuarie a 17-a tara a Uniunii Europene care a adoptat moneda euro.

Aceasta tara baltica, cu 1,3 milioane de locuitori, avea cel mai redus nivel de indatorare din UE, de 6,6% din produsul intern brut, in 2010.

"Cel mai rau lucru in politica fiscala europeana este sa cheltuiesti mai mult decat castigi", a adaugat si ministrul estonian al Finantelor, Jurgen Ligi.

"Este o problema de acumulare pentru ca greutatea datoriei sfarseste prin a depasi ceea ce este autorizat, respectiv o medie de 85% din PIB, in conditiile in care maximul autorizat in UE este de 60%", a subliniat Ligi.

"Tarile care in perioada crizei au facut mai putin decat altele si mai tarziu se afla acum in dificultate", a adaugat el.

Dupa ce si-a obtinut independenta fata de Moscova in 1991, Estonia si-a castigat reputatia de "tigru baltic", trecand de la un regim comunist la piata libera si devenind un campion al inaltelor tehnologii.

Dur afectata de criza, economia estoniana a scazut cu 14,1% in 2009. Guvernul de centru-dreapta al lui Ansip a luat atunci masuri drastice, pentru a indeplini conditiile de intrare in Zona Euro.

"Nu am facut aceste lucruri doar din cauza euro. Este limpede pentru Estonia ca trebuie sa ducem o politica fiscala prudenta", a precizat Ansip.

In 2010, PIB-ul estonian a crescut cu 3,1% si urmeaza sa inregistreze un avans de 6,3% in acest an.

Somajul, care atinsese un record de 19,8% in 2010, ramane acum in jurul cifrei de 14%, un nivel preocupant pentru guvern.

Si totusi, spre deosebire de Grecia si de alte tari europene, estonienii nu au iesit in strada.

Coalitia de la putere a iesit chiar intarita din ultimele alegeri care i-au permis in martie sa castige majoritatea fotoliilor din Parlament.

Anumiti analisti vad insa in stoicismul populatiei o mostenire a epocii sovietice.

"Guvernul estonian are mai mult curaj si estonienii au mai mult bun simt decat alte tari din sud", a argumentat insa Ligi.

Ministrii Finantelor din Zona Euro au oferit luni doua saptamani Greciei pentru a adopta un nou plan de austeritate daca doresc sa obtina noi finantari, de care tara are nevoie disperata pentru a evita un faliment care ar provoca o unda de soc mondiala.

"Esentiale sunt reformele si consolidarea bugetului. Noile finantari sunt o chestiune secundara. Finantarea trebuie sa fie conditionata", spune ministrul eston.

In opinia sa, renegocierea datoriei grecesti ar fi inutila. "Restructurarea nu ii va ajuta daca vor continua sa cheltuiasca mai mult decat veniturile, daca nu-si reformeaza statul. In aceste conditii, a nu-si plati datoriile nu-i va ajuta cu nimic. Nu vor putea pur si simplu sa obtina noi imprumuturi".