Numarul doi al fortelor aeriene britanice se declara ingrijorat de capacitatea Royal Air Force de a indeplini cu succes misiunile din Libia daca operatiunile se prelungesc dupa sfarsitul acestei veri, potrivit unei note obtinute de presa britanica si citata de AFP.

Ingrijorarile sale vin in contextul avertismentelor similare ale sefului Royal Navy, amiralul Mark Stanhope, din 13 iunie.

Potrivit unei note obtinute de Daily Telegraph, generalul Simon Bryant, seful operatiunilor de lupta, spune ca angajamentul britanic in Afghanistan si in Libia pune o presiune "enorma" asupra resurselor RAF.

Moralul pilotilor este "fragil" si numeroase sectoare sunt "sub presiune", potrivit acestei note adresate decidentilor politici.

"Doua operatiuni concomitente (Libia si Afghanistan) pun o presiune considerabila asupra echipamantelor si a personalului", scrie el. "Daca operatiunea Ellamy (din Libia) ar trebui sa se prelungeasca dincolo de data prevazuta, capacitatea viitorului contingent va fi, dupa toate probabilitatile, erodata", adauga generalul.

Generalul Bryant evoca si "o lipsa de conducere strategica ce reduce increderea in comandamentul superior".

Angajatii sunt din ce in ce mai putin satisfacuti de "conditiile de remunerare si inghetarea salariilor continua sa se faca simtita", adauga el, referindu-se la taierile salariale impuse bugetului Apararii.

Nota a fost trimisa deputatilor in luna mai, inainte de criticile similare formulate in 13 iunie de seful Royal Navy, amiralul Mark Stanhope.

Amiralul afirmase ca Marea Britanie trebuie sa-si revada prioritatile daca operatiunea declansata de NATO in Libia va dura mai mult de sase luni, deplangand faptul ca tara sa nu mai dispune de niciun portavion operational.

In cadrul reducerii cu 8% a bugetului Apararii pana in 2015, HMS Ark Royal (si avioanele sale de lupta Harrier), s-a intors definitiv la baza in decembrie, lasand Marea Britanie fara nicio nava capabila sa transporte avioane pentru urmatorii zece ani.

Premierul David Cameron oferise asigurari, saptamana trecuta, ca armata britanica va dispune de mijloacele necesare pentru a-si continua misiunea din Libia "atat timp cat va trebui" si ca, in ciuda masurilor de austeritate, Marea Britanie dispue de "al patrulea buget de aparare din lume".