Informatiile potrivit carora un tribunal rabinic din Ierusalim a condamnat la moarte prin lapidare un caine vagabond, suspectandu-l ca este reincarnarea unui avocat laic ce ii insultase pe judecatorii instantei in urma cu 20 de ani, sunt false, relateaza BBC. Tribunalul a dezmintit categoric informatia, iar cotidianul Maariv, care a relatat stirea, si-a cerut scuze.

"Nu exista nicio baza pentru abuzul asupra animalelor din partea legii evreiesti Halacha", a declarat seful tribunalului.

Intr-un comunicat, tribunalul a negat ca un caine a fost condamnat si a relatat ca un caine a intrat in tribunal, apoi a fost dat afara.

Stirea fusese preluata de presa israeliana si internationala.

Cainele intrase in Tribunalul de litigii economice din cartierul ultraortodox Mea Shearim din Ierusalim, speriindu-i pe cei aflati in sala de judecata, si, in ciuda incercarilor de a-l scoate afara, animalul a refuzat sa paraseasca incinta, scria portalul Ynet, duminica.

Unul dintre judecatori si-ar fi amintit deodata ca, in urma cu circa 20 de ani, un celebru avocat laic, care ofensase tribunalul rabinic, a fost blestemat de judecatori ca spiritul sau sa se reincarneze intr-un caine, animal considerat impur in iudaismul traditional. Avocatul respectiv a murit in urma cu cativa ani, preciza Ynet.

Simtindu-se inca ofensat, unul dintre judecatori a condamnat cainele la moarte prin lapidare, recrutand copii din cartier pentru a executa pedeapsa. Din fericire, cainele a reusit sa scape.

O organizatie pentru protectia animalelor a depus o plangere la politie impotriva directorului tribunalului, rabinul Avraham Dov Levin. Acesta a negat ca judecatorii au dispus aceasta condamnare, insa unul dintre membrii instantei a confirmat pentru Ynet ca s-a cerut lapidarea cainelui.