Un tribunal din Tunisia l-a condamnat luni in absenta pe fostul presedinte Zine al-Abidine Ben Ali la 35 ani de inchisoare pentru deturnare de fonduri de stat, prima condamnare a unui conducator din Africa de Nord de la inceputul valului de revolte din lumea araba, denumite "Primavara araba", care au cuprins Orientul Mijlociu, scrie presa internationala de marti.

Leila Trabelsi, sotia lui Ben Ali, a primit aceeasi pedeapsa. Cei doi, aflati intr-o resedinta in Arabia Saudita, nu au fost prezenti.

Fostul presedinte a mai primit si o amenda de 41 de milioane de dinari tunisieni (29,6 milioane dolari), echivalent cu banii confiscati de la una dintre resedintele sale imediat dupa ce Ben Ali a plecat din tara, in luna ianuarie. In plus, el a fost pus sa plateasca 50 de milioane de dinari despagubiri pentru poporul tunisian.

Procesul a inceput luni, 20 iunie, iar fostul presedinte are 18 capete de acuzare, inclusiv omucidere voluntara si trafic de droguri. Ministrul de justitie tunisian declara, in urma cu ceva timp, ca cele 18 capete de acuzare sunt doar o parte din cele 44 cu care se confrunta Ben Ali, familia sa si o parte din fostii ministri ai regimului sau.

El a negat toate acuzatiile.

Ben Ali a plecat in Arabia Saudita pe 14 ianuarie, dupa 23 de ani la putere. A fost primul lider inlaturat de la putere in urma unor ample proteste de strada.