Comisia Europeana trebuie sa inceteze sa se mai adreseze Rusiei precum "unei tari africane subdezvoltate", a declarat luni Seful Serviciilor Sanitare de la Moscova, Guennadi Onichtchenko, care s-a pronuntat pentru ridicarea embargoului rus in ceea ce priveste importul de legume europene, potrivit AFP.

"Cat timp mai trebuie sa lasam frontierele ruse inchise, in timp ce functionarii Comisiei Europene nu inteleg ca ar trebui sa discute cu Rusia precum cu un partener, si nu ca si cum ar vorbi cu o tara africana subdezvoltata, careia ii dicteaza conditiile sale", a afirmat Guennadi Onichtchenko, potrivit Interfax, care citeaza AFP, adaugand ca "produsele din mai multe tari europene ar fi putut intra in Rusia inca din 10 iunie", in cazul in care CE ar fi dialogat cu Moscova.

Autoritatile ruse au impus, la inceputul lunii iunie, un embargo asupra importurilor de legume proaspete din tarile europene in urma epidemiei de E.coli din Germania.

Comisia Europeana si-a exprimat recent "profunda nemultumire" fata de mentinerea embargoului rus asupra legumelor europene, in ciuda unei promisiuni a Moscovei de a-l ridica. Moscova si-a declarat disponibilitatea de a ridica embargoul la summit-ul Rusia-Uniunea Europeana din 10 iunie, conditia fiind prezentarea unor garantii din partea Bruxelles-ului cum ca legumele sunt inofensive. In ciuda acordului, embargoul nu a fost ridicat.