Presedintele sirian Bashar al-Assad, care se confrunta cu o miscare de contestare a regimului fara precedent, a declarat luni ca nu se poate face nici o schimbare "in haos". Liderul sirian a vorbit din nou de o "conspiratie" impotriva tarii sale, intr-un discurs foarte asteptat la Universitatea din Damasc, relateaza Reuters.

Aceasta este cea de a treia interventia publica a lui Assad din luna martie de la inceputul miscarii de protest reprimata violent de catre regimul sau.

"Nu exista dezvoltare fara stabilitate si nici reforma prin sabotaj si haos", a spus el. "Ceea ce se intampla acum nu are nimic de-a face cu reforma sau dezvoltarea, e sabotaj."

"Exista cu siguranta un complot" impotriva Siriei, a spus presedintele sirian.

"Conspiratiile sunt ca microbii care nu pot fi eliminati, dar intaresc imunitatea", a declarat el in discursul difuzat de televiziunea de stat.

"Eu nu cred ca a fost o zi in care Siria nu fi facut obiectul conspiratiei, fie din cauza pozitiei sale geografice sau din cauza statutului sau politic", a declarat mai Assad.

Bashar al-Assad a mai anuntat ca economia siriana este pe cale sa se prabuseasca. "Trebuie sa lucram pentru a reda increderea in economia siriana, deoarece exista riscul prabusirii acesteia. Siria trebuie sa caute un nou model economic; in trecut a fost sistemul socialist, iar unii spun ca acest sistem este mort. Trebuie sa cautam un model care sa se potriveasca Siriei", a incheiat Assad.

Potrivit Observatorului sirian pentru Drepturile Omului, 1.309 civili si 341 de membri ai serviciilor de securitate au murit in cursul violentelor izbucnite dupa 15 martie.