Procesul in cadrul caruia fostul presedinte tunisian Ben Ali este judecat in lipsa incepe luni la Tunis, fiind considerat de presa tunisiana "un eveniment exceptional si istoric": "Pentru prima data in istoria noastra, un presedinte transformat in dictator va fi judecat pentru o serie de acuzatii, inclusiv pentru tradare", scrie astazi cotidianul tunisian La presse, titrand: "Tiranul, judecat astazi in lipsa". La randul sau, cotidianul de limba araba Essabah prezinta o fotografie trucata cu Ben Ali in uniforma de puscarias, potrivit AFP.

In zona Palatului de Justitie din Tunis a fost masat un important dispozitiv de securitate inca de la primele ore ale diminetii, pentru a fi prevenite eventualele incidente. Aceasta este prima dintr-o lunga serie de actiuni in justitie impotriva fostului lider tunisian, aflat in exil in Arabia Saudita inca din 14 ianuarie.

Autoritatile din Tunisia intentioneaza sa il aduca pe fostul presedinte, Zine al-Abidine Ben Ali, in fata justitiei, pentru 18 capete de acuzare, inclusiv omucidere voluntara si trafic de droguri. Ministrul de justitie tunisian declara, in urma cu ceva timp, ca cele 18 capete de acuzare sunt doar o parte din cele 44 cu care se confrunta Ben Ali, familia sa si o parte din fostii ministri ai regimului sau.

Pe numele lui Ben Ali exista un mandat international de arestare, iar in luna februarie, Tunisia a solicitat oficial extradarea fostului presedinte din Arabia Saudita, unde acesta s-a refugiat dupa ce a fost fortat sa renunte la putere in urma protestelor. Intr-un interviu pentru televiziunea de stat, ministrul de justitie a declarat ca 18 capete de acuzare au fost pregatite, incluzand "conspiratie impotriva statului, omucidere, consum si trafic de droguri".

Autoritatile au emis de asemenea o cerere catre Interpol de inghetare a bunurilor lui Ben Ali si ale familiei sale.

Ben Ali a plecat in Arabia Saudiat pe 14 ianuarie, dupa 23 de ani la putere. El este acuzat inclusiv de implicare in acte grave menite sa "semene ura intre cetatenii aceleiasi tari, determinandu-i sa se omoare intre ei".

Duminica, avocatul lui Ben Ali a dat publicitatii un comunicat in care a respins acuzatiile care i se aduc acestuia, sustinand ca procesul fostului presedinte ar reprezenta doar o incercare de a "distrage atentia de la dezordinea din Tunisia".