Mii de greci au invadat miercuri strazile din Atena in speranta ca vor reusi sa impiedice votarea in Parlament a unui nou plan de austeritate necesar pentru obtinerea unui ajutor financiar international pentru Grecia, tara care se afla din nou in pragul falimentului, relateaza AFP.

Inarmata cu trompete, cratite si fluiere, multimea s-a masat in jurul unui impresionant dispozitiv politienesc care inconjoara strazile din jurul Parlamentului, in momentul in care functionarea administratiei, a transportului si a comertului este incetinita de o greva generala declansata de sindicate.

Potrivit politiei, peste 20.000 de oameni se aflau pe strazile din Atena la miezul zilei.

"Indignatii" greci, miscare de protest populara lansata in 25 mai in inima Atenei, dar si grupari de stanga sau dreapta nationalista se aduna in incercarea de a forma un lant uman in jurul parlamentului protejat de fortele de politie.

Miercuri incepe examinarea proiectului de lege care prevede un nou val de austeritate pana in 2015. La Bruxelles, creditorii nu reusesc sa ajunga la un acord asupra manierei in care poate fi ajutata aceasta tara, amenintata de incetare de plati, potrivit agentiilor internationale de rating.

Dupa un prim val de austeritate, in 2010, la presiunea in crestere a pietelor, care interzic accesul al refinantare, si al creditorilor (UE si FMI), guvernul socialist a decis sa continue planul de austeritate, tintind economii de 28,4 miliarde de euro pana in 2015 si privatizari masive.

Potrivit guvernului, votul Parlamentului pentru planul bugetar este o conditie pentru acordarea celei de-a cincea transe din imprumutul de 110 miliarde de euro acordat in 2010 de UE si FMI.

In strada, manifestantii nu mai vor sa auda de planuri de austeritate si nici de clasa politica.

Piata Syntagma era incarcata de drapele grecesti si spaniole, precum si de banderole pe care scrie "No pasaran" ("Nu vor trece", in spaniola) si "Rezistati".

"Nu este doar o problema economica, este si o problema de morala si de politica", spune o angajata a unei banci.

Mai multe ciocniri au avut loc intre politisti si manifestanti, in special cu un grup care bloca o mica strada ce duce la Parlament si la palatul Maximou, resedinta premierului Georges Papandreou. Acestia au fost in cele din urma respinsi de fortele de ordine.

Mai multi protestatari striga "Hotii" de fiecare data cand o masina guvernamentala trece prin zona.

UPDATE Mai multe ciocniri au avut loc intre un grup de aproape 200 de tineri si fortele de ordine, sapte persoane fiind ranite.

Politia a recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa grupul de tineri, care au aruncat cu cocktailuri Molotov, pietre si alte proiectile asupra unui cordon de politisti care se afla in fata parlamentului.

Ciocnirile tinerilor cu fortele de ordine au continuat aproape o ora pe strazile din jurul parlamentului, in timp ce "Indignatii", care si-ai instalat de trei saptamani corturile in piata Syntagma, cereau manifestantilor sa protesteze pasnic.

In jurul orei 13,00 GMT, numerosi manifestanti paraseau piata, invadata de fumigene si gaze lacrimogene.

Potrivit politiei, peste 20.000 de persoane au manifestat in Atena, dar presa greceasca vorbeste de peste 40.000 de oameni.