Seful diplomatiei din Israel a negat marti ca un student americano-israelian, arestat de autoritatile din Egipt sub acuzatia de spionaj, lucreaza pentru serviciile secrete ale statului evreu, transmite CNN. Avigdor Lieberman a spus pentru Radio Israel ca nu stie de ce Ilan Grapel (27 de ani) a fost retinut de catre egipteni.

Ilan Grapel, ranit in razboiul din Liban (Haifa, 2006)Foto: Reuters

Grapel a fost arestat duminica, pentru 15 zile, fiind suspectat ca spioneaza pentru Israel, a declarat un purtator de cuvant al procuraturii generale din Egipt, Adel Saeed. Oficialul a spus ca studentul la Drept a fost retinut la un hotel de cinci stele din centrul capitalei Cairo.

Mama tanarului a afirmat insa ca Ilan statea la un hostel cu 9 dolari pe noapte. Irene Grapel a negat ca fiul sau este implicat in activitati de spionaj, declarand din New York, unde locuieste, ca "studentii la Drept nu au timp sa fie spioni".

CNN precizeaza ca Ilan Grapel este un fost parasutist in Fortele de Aparare din Israel (IDF), el avand dubla cetatenie, americana si israeliana. Tanarul este student al Emory University School of Law in Atlanta, au anuntat luni oficiali ai institutiei de invatamant, precizand ca se afla in contact cu familia lui.

Potrivit informatiilor, Grapel a ajuns la Cairo in 10 mai, ca voluntar al organizatiei non-guvernamentale St. Andrews Refugee Services, care ajuta refugiati din 32 de tari. Tanarul nu este platit pentru munca sa de voluntar, el primind in schimb fonduri de la Emory.

Mama tanarului a afirmat ca serviciul militar desfasurat de Ilan in cadrul IDF ar fi fost cel care a trezit suspiciunea autoritatilor din Egipt. Irene Grapel a adaugat insa ca fiul sau "iubeste cultura araba, iubeste religia araba". De altfel, Ilan este fluent in limba araba, studiata la Johns Hopkins University in Baltimore si la Ben Gurion University in Israel.

Oficialii egipteni afirma ca Ilan Grapel a participat la razboiul din Liban, in 2006, fiind lasat la vatra dupa ce a fost ranit. Anchetatorii de la Cairo sustin ca el ar fi fost trimis in Egipt de guvernul israelian, dupa revolutia din 25 ianuarie, pentru a profita de vidul de securitate existent atunci si a incerca sa recruteze informatori.

El este acuzat ca a incercat sa incite confruntari violente intre musulmani si crestini, incurajand totodata demonstrantii egipteni sa atace armata.

Adel Saeed a afirmat ca obiectivul lui Grapel a fost acela de a "instiga haos intre popor si armata egipteana".

Rezultatele anchetei realizate de oficialii egipteni vor fi anuntate public, a spus Saeed.

Departamentul de Stat al SUA urmareste ancheta egipteana, au anuntat oficialii americani, care au primit "acces consular imediat" pentru a-l vedea pe Grapel.