Un filipinez care s-a oprit din crestere la varsta de doi ani si masoara doar 59,93 centimetri a fost declarat oficial cel mai scund om din lume duminica, in ziua in care a implinit 18 ani, relateaza AFP.

Junrey BalawingFoto: Reuters

Junrey Balawing este fiul unui fierar care mai are patru copii, toti de talie normala. Traieste in satul Sindangan, pe insula Mindanao.

"Este oficial cel mai mic om din lume", a declarat Craig Glenday, redactorul sef al Cartii Recordurilor.

El il detroneaza astfel pe nepalezul Khagendra Thapa Magar, care are o inaltime de 67,08 cm si a fost proclamat cel mai scund om din lume in octombrie 2010.

Junrey Balawing a suflat in lumanari inainte de a declarat multimii ca este "obosit", in dialectul local.

Tatal sau a povestit ca tanarul nu a avut o sanatate buna in primii ani de viata si a incetat sa mai creasca la doi ani. Medicii nu au putut niciodata sa determine cauza acestei opriri din crestere.

Tanarul om nu poate sta prea mult timp in picioare si trebuie sustinut pentru a putea merge, a precizat mama sa Concepcion.

Unchiul sau, Paulino Empag, care este seful satului, prietenii si familia lui Junrey se arata foarte protectori la adresa sa si considera ca le aduce noroc, intr-o comunitate locala rurala unde superstitiile raman numeroase.