Partidul Justitiei si Dezvoltarii - AKP, al premierului Recep Tayyip Erdogan, conduce in alegerile parlamentare organizate duminica, obtinand 50,0% din voturi, dupa numararea a 99% din buletine.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres

Partidul Justitiei si Dezvoltarii poate sa formeze astfel singur Guvernuldeoarece detine majoritatea absoluta in Parlamentul cu 550 de locuri, obtinand 326 de fotolii parlamentare, insa sub nivelul de 330 - necesare pentru organizarea unui referendum.

"Astazi, inca o data democratia, vointa nationala au castigat", a declarat Erdogan, potrivit AFP.

Erdogan, fost militant islamist, a afirmat, de asemenea, ca odata cu victoria AKP "au castigat si Gaza, Palestina si Ierusalimul", afisandu-si inca o data simpatia fata de lumea musulmana si in special fata de cauza palestiniana.

Principala formatiune de opozitie, Partidul Popular Republican (CHP), a obtinut 25,9% din voturi, in timp ce Actiunea Nationalista (MHP) a obtinut numai 13,0%, depasind pragul de 10 procente necesare pentru a intra in Parlament.

Peste 50 de milioane de turci au fost asteptati duminca la urne, in cadrul alegerilor parlamentare in care Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP), al premierului Recep Tayyip Erdogan era considerat favorit. Singura necunoscuta a scrutinului pare a fi marja victoriei, in conditiile in care Erdogan are nevoie de mai mult de o majoritate simpla pentru schimbarea constitutiei, relatau agentiile internationale de stiri.

Sectiile de vot s-au deschis la ora locala 07:00 /04:00 GMT/ in est si o ora mai tarziu in vest, unde se afla capitala Ankara si Istanbul.

Premierul turc si-a castigat sprijinul populatiei datorita succesului pe care l-a inregistrat in crearea unei economii infloritoare si in incheierea a decenii de coalitii haotice si lovituri de stat militare.

Singura necunoscuta a scrutinului pare a fi marja victoriei, in conditiile in care Erdogan are nevoie de mai mult de o majoritate simpla pentru a fi sigur de adoptarea planurilor necesare in vederea unei noi constitutii care sa o inlocuiasca pe cea redactata in 1982, la doi ani dupa o lovitura de stat militara.

Analiza:

Partidul de guvernamant din Turcia castiga alegerile cu majoritate redusa, scrie BBC. Editorialistul Jonathan Head este de parere aceasta victorie face din Erdogan cea mai puternica figura politica din tara de la parintele Turciei, Kemal Ataturk.

Background:

In editorialul "Populismul turc merge la urne", publicat in Foreign Affairs, Piotr Zalewski scrie ca alegerile reprezinta un test critic pentru politica externa a Turciei - care ar putea forta guvernul sa-si tempereze ambitile regionale si sa reinnoade legaturile cu Occidentul.

In editorialul "Incomozii otomani", Foreign Policy scrie despre incercarile guvernului turc de a tine pasul cu primavara araba

Intr-un editorial publicat in Bloomberg, Emre Peker si Benjamin Harvey discuta despre construirea "Turciei moderne" - un model pentru Orientul Mijlociu. (Andra Ciubotaru)