Exterminarea romilor de catre nazisti este "o drama inca prea putin recunoscuta" iar "constiinta europeana nu poate uita o astfel de durere", a afirmat sambata papa Benedict al XVI-lea, in cadrul unei ceremonii in care a primit la Vatican aproximativ 2.000 de romi din toata Europa.

Papa a invitat romii sa priveasca viitorul cu incredere si sa scrie impreuna "o noua pagina de istorie" a Europei.

Aceasta crima in masa din perioada nazismului "este o drama inca prea putin recunoscuta (...) Constiinta europeana nu poate uita o asemenea durere. Fie ca niciodata poporul vostru sa nu mai faca niciodata obiectul jignirilor, al refuzului si al dispretului!", a spus Benedict al XVI-lea.

"Mii de femei, de barbati si de copii au fost ucisi intr-un mod barbar in lagarele de concentrare", a reamintit el.

In fata a aproximativ 2.000 de reprezentanti ai romilor reuniti in Sala Paul al VI-lea, multi dintre ei tineri, papa a subliniat "ca si Europa, care renunta la frontiere si care considera diversitatea popoarelor si a culturilor drept o bogatie, va ofera noi posibilitati".

"Fiii vostri au dreptul la o viata mai buna", a declarat papa.

El le-a cerut, de asemenea, sa aduca o "contributie loiala" Europei: "Aduceti si voi contributia voastra efectiva si loiala, astfel incat familiile voastre sa se insereze cu demnitate in tesutul civil european".

Romii se afla la Roma pentru a celebra a 150-a aniversare a nasterii tiganului de origine spaniola Zeffirino Gimenez Malla, beatificat in 1997 de Ioan Paul al II-lea.