Statele Unite doresc sa isi consolideze relatiile comerciale cu Africa, a declarat sambata secretarul de stat Hillary Clinton, care s-a distantat in acelasi timp de practicile comerciale ale Chinei, relateaza AFP.

In Zambia, in prima etapa a turneului sau african, Clinton a aparat politica comerciala a Statelor Unite, care ofera beneficii tarilor care respecta normele democratice si pe cele ale pietei libere.

"Noi credem ca pe termen lung investitiile in Africa trebuie sa fie sustenabile si in beneficiul poporului african", a declarat Clinton la televiziunea sud-africana.

"Este usor, si am vazut asta in vremurile colonialismului, este usor sa vii, sa iei resurselor naturale, sa platesti responsabilii si sa pleci. Si cand pleci nu lasi mare lucru in urma pentru oamenii care raman sa locuiasca in continuare acolo", a adaugat ea.

"Cand oamenii vin in Africa sa faca investitii, vrem ca ei sa le faca bine si de asemenea vrem sa faca acest lucru in mod eficient. Noi nu vreau ca ei sa submineze buna guvernare", a spus ea .

"Nu dorim sa vedem un nou colonialism in Africa", a spus ea.

"Statele Unite ale Americii investesc in oamenii din Zambia, nu numai in elitele", a declarat secretarul de stat, apreciind ca politicile economice ale Chinei nu sunt un model pentru alte natiuni in curs de dezvoltare.

"Pe termen lung, pe termen mediu si chiar pe termen scurt nu este un model ", a spus ea.

Ea a declarat de asemenea ca "buna guvernare (dupa modelul occidental) elibereaza potentialul oamenilor", in timp ce "regimurile autoritare aseaza pe toata lumea in aceeasi galeata".

"Tinerii nu vor accepta sa li se spuna ce sa faca", a mai spus ea facand aluzie la valul de proteste din lumea araba.

Investitiile chineze in Zambia in 2010 au fost estimate la un miliard si au creat 15 de mii de locuri de munca.

Un acord cu compania miniera chineza Zhougui, anuntat in luna ianuarie, a promis o investitie suplimentara de cinci miliarde de euro in anii urmatori.

Dar practicile chineze in materie de relatii sociale au starnit proteste cand doi oficiali chinezi de la o mina au fost acuzati ca au deschis focul si au ranit unsprezece mineri care protestau fata de conditiile precare de munca din mina de carbune Collum.

Vizita lui Hillary Clinton in Zambia reflecta interesul tot mai mare al Statelor Unite pentru economiile africane.

China a depasit SUA ca partener comercial in Africa, dupa ce schimburile au crescut cu peste 40% anul trecut, la 126.9 miliarde de dolari, fata de 18% in relatia cu SUA.

Totusi, Statele Unite ar fi principalul donator pentru Africa, oferind aproape 7.6 miliarde dolari, dar comparatiile sunt dificil de facut, deoarece China nu ofera informatii detaliate cu privire la programele de asistenta.

Clinton se afla sambata la Lusaka, in cadrul conferintei anuale a Grupului AGOA (unde se va discuta Legea privind Cresterea si oportunitatile economice in Africa).

Legislatia americana permite unui numar de 37 de tari africane sa exporte bunuri scutite de taxe vamale in Statele Unite in perioada 2000-2015, cu conditia ca beneficiarii sa respecte standardele de baza ale democratiei si pietei libere. O serie de tari ca Somalia, Sudanul sau Zimbabwe au fost excluse din cauza conflictelor sau tulburarilor politice.

Exporturile africane catre SUA au crescut exponential de la intrarea in vigoare a AGOA, in cea mai mare parte fiind vorba de produse petroliere, mai ales din Nigeria si Angola. De asemenea, s-a majorat volumul exporturilor de produse de manufactura, indeosebi din Africa de Sud.

Deplasarea efectuata de sefa diplomatiei de la Washington demonstreaza interesul sporit pe care Statele Unite il acorda schimburilor comerciale cu statele din aceasta zona a lumii, a caror economie, dupa cum estimeaza Fondul Monetar International, va cunoaste in urmatoarea perioada o rata de crestere superioara celei mondiale.

Anul trecut, sase din cele mai dinamice zece economii de pe glob proveneau din Africa, iar Banca Africana de Dezvoltare a atras atentia asupra conturarii unei clase mijlocii de aproximativ 300 de milioane de persoane la nivelul continentului, potrivit presei.

China este in prezent cel mai important partener comercial si cel mai mare investitor din Africa.

"Chinezii sunt mult mai agresivi in termen de comert in regiune. Schimburile comerciale dintre SUA si Africa cunosc o evolutie pe termen lung", este de parere Mupelwa Sichilima, membru al grupului sud-african de reflectie "Strategii si politici comerciale si industriale", citat de The Economic Times.

Unele tari de pe continentul african si-au indreptat atentia spre China, deoarece Beijingul nu intervine in domeniul drepturilor omului sau al democratiei, apreciaza el.

Expertul sud-african subliniaza ca, in practica, alte restrictii apar in calea comertului african cu SUA si China, in special cele referitoare la normele sanitare pentru produsele alimentare.

"Chiar daca pietele sunt deschise, majoritatea exportatorilor nu pot respecta regulile stricte impuse de AGOA si China", a mai spus Sichilima, preciyand ca, "in definitiv, China nu este decat o alta piata, iar asta nu inseamna ca este obligata sa inghita tot ce vine din Africa".