Guvernul de la Washington a confirmat uciderea comandantului operational al retelei Al-Qaeda, Ilyas Kashmiri, a declarat luni premierul pakistanez, citat de CNN. Potrivit informatiilor, "creierul militar" al organizatiei teroriste a fost ucis, impreuna cu cativa apropiati, in timpul unui raid efectuat vineri seara de un aparat american fara pilot.

Ilyas Kashmiri (2001)Foto: Reuters

"Statele Unite au confirmat ca Ilyas Kashmiri a fost ucis vineri", a spus premierul Syed Yusuf Raza Gilani in cadrul unei conferinte de presa desfasurata la Quetta. Seful Executivului de la Islamabad nu a explicat de unde stie ca SUA au confirmat moartea liderului terorist.

Un purtator de cuvant al grupului jihadist Harakat-ul-Jihad-Islami a afirmat ca Kashmiri a fost ucis in timpul unui raid efectuat vineri seara, in Pakistan, de un aparat american fara pilot. In atac au mai fost ucise alte 8 persoane. Localnicii spun ca acestia luau ceaiul atunci cand a avut loc lovitura.

CNN precizeaza ca moartea lui Kashmiri reprezinta primul atac reusit impotriva unui lider al Al-Qaeda dupa eliminarea sefului retelei, Osama bin Laden, la inceputul lunii mai.

Kashmiri, un veterean al jihadului, era considerat unul dintre cei mai periculosi oameni din lume de catre serviciile de informatii din mai multe tari. El a fost comandant al asa-numitei "Brigazi 313" din Harakat-ul-Jihad-Islami, care are o relatie stransa cu Al-Qaeda.

SUA il acuzau pe Kashmiri de organizarea unor atacuri in Pakistan, Afganistan si India si au oferit pentru prinderea lui cea mai mare recompensa - 5 milioane de dolari.