Guvernul german a adoptat, luni, legea ce prevede renuntarea completa la utilizarea energiei nucleare pana in anul 2022, a anuntat ministrul Economiei de la Berlin, Philipp Rösler, citat de AFP. Germania devine, astfel, prima mare putere economica a lumii care va renunta la folosirea acestui tip de energie. "Toate centralele nucleare din Germania vor fi inchise pana in 2022", a anuntat oficialul german.

Marea majoritate a celor 17 reactoare germane nu vor mai fi in functiune pana la sfarsitul anului 2011, iar ultimele trei vor mai functiona pana la sfarsitul anului 2022 cel tarziu, a explicat zilele trecute ministrul Mediului, Norbert Röttgen.

Germania are 17 reactoare nucleare pe teritoriul sau, dintre care 8 nu sunt in prezent conectate la reteaua de energie electrica. Tara trebuie sa gaseasca, pana la sfarsitul anului 2022, o modalitate de a acoperi 22% din nevoile sale de energie electrica. Retragerea permanenta a celor 17 reactoare nucleare germane in jurul anului 2022 este aproape de o revenire la programul stabilit la inceputul anilor 2000 de coalitia sociali-democrati/verzi.

Cancelarul german a votat la sfarsitul anului 2010 pentru o extindere de 12 ani, in medie, a exploatarii reactoarelor din tara, decizie ce a provocat proteste in intreaga tara.

Dupa dezastrul nuclear de la Fukushima, cancelarul german a sustinut ca situatia Japoniei a marcat in mod semnificativ debutul unei noi ere in domeniul energiei. Berlinul a decis, dupa accidentul de la Fukushima, sa opreasca activitatea a 17 dintre reactoarele nucleare ale tarii, pentru efectuarea unor controale tehnice amanuntite. Pe 23 martie, cancelarul spunea ca "va fi cu atat mai bine, cu cat vom incheia mai repede cu energia atomica".