Canada ia in considerare deschiderea de baze militare in Germania, Jamaica si in alte tari de pe glob, pentru a sustine misiunile sale umanitare si de lupta in strainatate, potrivit oficialilor si presei de la Ottawa, relateaza AFP. In timpul Razboiului Rece, Canada a avut doua baze in Germania, pe care le-a inchis la inceputul anilor '90, dupa destramarea Uniunii Sovietice.

Jay Paxton, purtator de cuvant al Ministerului Apararii, a declarat ca "strategii militari cauta sa incheie acorduri logistice pentru a se asigura ca tara noastra este pregatita sa raspunda rapid dezastrelor umanitare si crizelor internationale viitoare".

Bazele militare vor sprijini "operatiuni expeditionare in locuri precum Afghanistan, Orientul Mijlociu, Haiti, Africa si, cel mai recent, in protejarea vietii civile in Libia".

Paxton a adaugat insa ca "acest guvern si Fortele canadiene nu au intentia de a crea baze permamente mari in strainatate".

Potrivit presei canadiene, pana in prezent, Ottawa a incheiat acorduri pentru a deschide baze noi in Germania si Jamaica. In plus, oficialii canadieni negociaza deschiderea unei baze cu autoritatile din Kuwait si analizeaza alte acorduri cu Senegal, Coreea de Sud, Kenya si Singapore.

In octombrie 2010, Canada a fost obligata sa inchida o baza militara top-secreta din Dubai, ce era parte a unei rute esentiale de transport spre Afghanistan, dupa ce autoritatile de la Ottawa au refuzat sa acorde drepturi suplimentare de aterizare operatorilor aerieni principali din EAU, Emirates Airlines si Etihad Airways.

In timpul Razboiului Rece, Canada a avut doua baze in Germania, pe care le-a inchis la inceputul anilor '90, dupa destramarea Uniunii Sovietice.​