Europenii din sudul continentului muncesc mai mult si timp mai indelungat decat germanii, releva un studiu, ce contrazice recentele declaratii facute de cancelarul german Angela Merkel, care i-a acuzat pe greci, spanioli si portughezi ca ar fi "lenesii Europei", transmite AFP.

Merkel, furioasa pe lenesii EuropeiFoto: Reuters

Un studiu statistic publicat de economistul sef al bancii franceze Natixis, Patrick Artus, arata ca germanii muncesc mai putin intr-un an si pe parcursul vietii fata de locuitorii din sudul Europei si ca, de asemenea, germanii nici nu muncesc mai intens decat vecinii lor.

Studiul, bazat pe rapoartele Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) si datele Eurostat, dezvaluie ca durata de munca anuala a unui german este de 1.390 de ore, substantial mai mica decat a unui grec (2.119 ore), a unui portughez (1.719 ore) sau a unui spaniol (1.654 ore).

Un francez lucreaza 1.554 de ore pe an, potrivit studiului publicat luni.

"Productivitatea Germaniei pe cap de locuitor se mentine apropiata de media productivitatii muncii in tarile din Europa de Sud. Rata productivitatii pe ora lucrata este peste medie, dar nu mai buna decat cea din Franta sau Grecia", se mentioneaza in studiu.

Cu toate ca varsta de pensionare este mai ridicata in Germania - in prezent de 65 de ani, urmand sa creasca la 67 de ani - portughezii si spaniolii muncesc mai mult pe parcursul vietii. Varsta reala de pensionare in aceste tari este de 62,6 respectiv de 62,3 - fata de 62,2 varsta medie efectiva de pensionare la germani.

Varsta reala de pensionare pentru greci este de 61,5 si se asteapta sa creasca la 62,5 pana in 2015, in urma programului de austeritate impus de guvernul elen, care a stabilit ridicarea varstei de pensionare la 65 de ani.

Numai francezii (60 de ani) si italienii (60,1) se pensioneaza, in medie, cu doi ani mai devreme decat germanii, mai sustine studiul.

Luna trecuta, cancelarul german Angela Merkel a criticat concediile si sistemele de pensii ale tarilor din Europa de Sud, pe care le considera prea generoase.

"Ar trebui ca in tari ca Grecia, Spania, Portugalia sa nu se iasa la pensie mai devreme ca in Germania, ca toata lumea sa faca putin aceleasi eforturi, este important", a declarat Merkel. "Nu putem sa avem o moneda comuna iar unii sa aiba concediu din plin si altii putin, pe termen lung acest lucru nu functioneaza", a mai spus ea.