Jack Kevorkian, cunoscut ca "Doctorul Moarte", celebrul sustinator al sinuciderii asistate care a ajutat peste 100 de persoane sa se omoare, a incetat din viata vineri, la varsta de 83 de ani, a anuntat avocatul sau, citat de Reuters.

Jack Kevorkian si masinaria sa de suicid, in 1991Foto: Agerpres/AP

Medicul american nascut in Armenia a murit intr-un spital din Michigan, unde fusese internat de doua saptamani pentru probleme ale rinichilor si inimii.

Kevorkian si-a inceput campania pro-sinucidere asistata in 1990, cand a ajutat o pacienta care suferea de Alzheimer sa isi puna capat vietii folosind "masinaria de suicid", un aparat dezvoltat de el care administra substantele letale.

Adus in fata justitiei, "doctor moarte" a reusit sa invinga procurorii de patru ori inainte de a fi condamnat de jurati in 1999 pentru crima de gradul doi. Kevorkian a fost condamnat dupa ce o emisiune a postului CBS a aratat imagini cu doctorul administrand substanta letala unui barbat de 52 de ani cu boala Lou Gehrig.

La vremea condamnarii, Kevorkian asistase moartea a 130 de persoane. Majoritatea erau femei de varsta medie.

Doctor Moarte a primit atunci pedeapsa cu 25 de ani in inchisoare, insa dupa 8 ani a fost eliberat conditionat datorita starii sale de sanatate precare. Pentru a fi eliberat, Kevorkian s-a angajat sa nu mai ajute pe nimeni sa moara.

Dupa ce a iesit din inchisoare, doctorul a revenit in viata publica, sustinand conferinte si candidand chiar pentru un loc in Congres in 2008, fara succes.

Anul trecut a revenit in atentia opiniei publice, dupa aparitia unui documentar HBO - "Kevorkian" si a filmului "You Don't Know Jack", in care este interpretat de Al Pacino.

Intr-un interviu pentru Reuters, Kevorkian a marturisit ca si lui ii este teama de moarte la fel ca oricarei alte persoane, insa lumea are o atitudine ipocrita referitor la eutanasia voluntara.

"Daca putem ajuta oameni sa vina pe lume, de ce sa nu putem sa ii ajutam sa plece de pe lume?" a spus el.