"Ultimele teste realizate in Spania si Germania pe castraveti produsi in Spania nu au demonstrat prezenta bacteriei E.Coli" - se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene, care a anuntat ca anuleaza alerta lansata la nivel european. France Presse relateaza ca toate statele membre au fost informate in legatura cu aceasta decizie.

In document se mai precizeaza ca anularea avertizarii lansate in legatura cu castravetii spanioli reprezinta "un pas foarte important pentru revenirea la normalitate, cat de repede posibil, pentru sectorul agricultura spaniolal".

Pe de alta parte, Spania a anuntat ca intentioneaza sa solicite despagubiri pentru prejudiciile cauzate agricultorilor din acest stat. Ministrul spaniol de Externe, Trinidad Jimenez, a anuntat ca tara sa va evalua cuantumul daunelor provocate si va cere, apoi, compensatii Comisiei Europene.

De altfel, comisarul european pentru Sanatate, John Dalli, a facut presiuni asupa Germaniei pentru a identifica sursa acestei contaminari aflate la originea unei grave crize de sanatate in Uniunea Europeana si a unei prabusiri a pietei fructelor si legumelor.

Intre timp, autoritatile medicale din Germania au declarat ca numarul persoanelor infectate cu E. coli a crescut "semnificativ". Peste 1500 de persoane au contractat infectia, cei mai multi in regiunea Hamburg. Sursa epidemiei nu a fost identificata inca.