Presedintele Mahmoud Ahmadinejad a comis o ilegalitate in momentul in care s-a desemnat ministru interimar al Petrolului, a decis parlamentul din Iran, care a trimis cazul in justitie, punand presiune pe acesta sa renunte la post, relateaza Reuters.

Legislativul a aprobat un raport al comisiei de energie, care a considerat miscarea lui Ahmadinejad "o incalcare evidenta a legii", potrivit agentiei de stiri semi-oficiale Mehr.

"Actiunea ilegala si nechibzuita va submina interesele Republicii Islamice a Iranului la nivel international. Domnul Ahmadinejad, ca ministru al petrolului, a emis cateva ordine si va continua sa emita ordine care sunt exemple evidente de ingerinte ilegale in resursele financiare guvernamentale", se arata in raport.

Ahmadinejad a preluat conducerea ministerului dupa ce a desfiintat functiile de ministri ai Petrolului, ai Industriei si ai Afacerilor sociale, administratiile acestora urmand sa fuzioneze cu alte departamente, in contextul restructurarii guvernului.

Ahmadinejad a numit ministri interimari pentru industrie si afaceri sociale si a anuntat ca isi va asuma temporar conducerea Ministerului Petrolului, care ar trebui sa fuzioneze cu cel al Energiei.

Decizia lui Ahmadinejad de a prelua acest portofoliu strategic, a venit pe fondul restructurarii guvernului, care a dus la o apriga confruntare cu Parlamentul.