Naveta Endeavour, cu sase astronauti la bord, si-a incheiat miercuri operatiunea de 19 ani, aterizand la Centrul Spatial Kennedy din Florida, dupa o calatorie de succes pe Statia Spatiala Internationala, informeaza BBC. "Bine ai venit acasa, Endeavour!" a intampinat un controlor al centrului Houston echipajul navetei.

Naveta Endeavour aterizeaza in FloridaFoto: Reuters

Comandantul Marc Kelly a adus naveta de 100 de tone la sol, punand capat celui de-al 25lea zbor al acesteia.

Naveta se va afla la un muzeu in Los Angeles.

"Este trist sa o vedem aterizand pentru ultima data, dar are o mostenire grozava", a declarat Kelly, dupa ce naveta s-a oprit.

Endeavour, cea mai tanara din flota spatiala a NASA, a fost construita ca inlocuitor pentru Challenger, distrusa la lansarea din 1986. A petrecut 299 de zile pe orbita, calatorind circa 200 de milioane de km de la primul sau zbor pe 7 mai 1992.

Naveta Endeavour a transportat la Statia Spatiala Internationala, unde s-a aflat timp de 16 zile, detectorul de particule Alpha Magnetic Spectometer.

AMS (Alpha Magnetic Spectrometer) este un detector de particule cu camp magnetic care va fi montat la Statia Spatiala Internationala, cu scopul de a masura particule care provin din spatiu, traiectoria si caracteristicile acestora. AMS-02 este echipat cu un magnet permanent, care genereaza un camp magnetic de aproximativ 4000 de ori mai puternic decat cel al Pamantului. AMS-02 va ramane pe orbita cel putin 10 ani si va cauta dovezi ale prezentei antimateriei si a materiei intunecate in spatiu.

NASA isi retrage flota din motive financiare, vehiculele fiind prea scumpe de intretinut, si ia in considerare trimiterea astronautilor pe Statia Spatiala Internationala prin companii private.

Naveta Atlantis este singura care mai are o misiune de realizat, urmand sa se lanseze pe 8 iulie.