O fosta angajata a adapostului Animal Care and Control (ACC) din East Harlem, in New York, sustine ca patrupedele aflate acolo sunt eutanasiate doar pentru a reduce cheltuielile si a economisi spatiul din custi, transmite New York Post. Emily Tanen afirma ca "nu exista nicio indoiala ca animalele sunt catalogate bolnave sau periculoase astfel incat sa poata fi omorate mai repede".

New York Post afirma, citand "surse multiple din interior", ca patrupedele fara stapan care prezinta "cele mai mici semne de tuse" sunt puse rapid pe lista de eutanasiere la adapostul din Harlem, confruntat cu probleme financiare.

"Nu exista indoiala ca animalele sunt catalogate bolnave sau periculoase astfel incat sa poata fi omorate mai repede", a declarat Tanen, care sustine ca patrupedele ajung la adapost "sanatoase si, in doar cateva zile, sunt moarte".

"Imediat ce caini incep sa tuseasca, ni se permite sa le omoram si ni se spune ca este "eutanasie determinata de boala", a spus fosta angajata.

Tanne si doi actuali angajati ai adapostului din Manhattan afirma ca politica uciderii animalelor este gandita atat ca o masura de a salva din spatiul custilor, dar si ca o metoda de a ocoli legea donatiilor.

Publicatia precizeaza ca patrupedele sufera de o boala comuna animalelor care stau in adaposturi, insa care este tratabila daca animalul este izolat si pus pe un regim de antibiotice de 10 zile. Insa, in fiecare noapte, cainii bolnavi sunt pusi pe o lista si sunt eutanasiati dimineata urmatoare, din cauza tusei de care sufera.

Sursele sustin ca organizatiile caritabile care ofera fonduri adapostului sunt informate ce patrupedele au fost ucise din cauza "bolii". Organizatiile respective ofera fonduri cu conditia ca animalele sa nu fie ucise doar din lipsa de spatiu.

Tanen a fost concediata la 13 mai 2011, iar actualmente lucreaza doar ca director al organizatiei Project Pet, pe care a infiintat-o in urma cu trei ani. Ea sustine ca a fost concediata dupa ce a trimis fotografii cu caini oferiti de adoptie, iar in imagini apareau si oameni, lucru ce contravine politicii.

ACC a refuzat sa spuna de ce a fost disponibilizata Tanen.

Julie Bank, directorul executiv al ACC, a respins criticile despre eutanasierea patrupedelor, afirmand ca organizatia salveaza anual circa 40.000 de caini si ca actioneaza continuu pentru ca animalele sa fie salvate.

Potrivit paginii electronice a adapostului, numarul cainilor eutanasiati a scazut dramatic in ultimii cinci ani, de la 4.824 de caini in 2006 la 2.226 de patrupede in 2010.