Apararea lui Ratko Mladici a incercat luni sa impiedice transferul fostul lider militar al sarbilor din Bosnia la Tribunalul Penal International pentru fost Iugoslavie, depunand un apel in ultimul moment, relateaza AFP.

"Am trimis apelul de la o posta din Belgrad", a declarat avocatul lui Ratko Mladici, Milos Saljici. El a precizat ca a asteptat ultimul moment in care putea face acest lucru "pentru a intarzia putin lucrurile, pentru a nu fi transferat imediat".

Potrivit acestuia, Tribunalul sarb pentru crime de razboi urmeaza sa decida marti transferul sau nu al lui Mladici spre Haga, unde va raspunde la acuzatia de genocid, in special pentru masacrul de la Srebrenica, cel mai grav din Europa de la al doilea Razboi Mondial incoace.

"Tribunalul va decide fara indoiala maine pentru ca apelul nu va ajunge inainte de marti", a precizat el.

Daca apelul este respins, ministrul sarb al Justitiei va semna decizia finala de transfer. Ratko Mladici va fi in acest caz transferat la Haga cu avionul si incarcerat la centrul de detentie al TPI.

Detalii inedite au iesit la iveala despre viata din ultima perioada a lui Ratko Mladici, supranumite "macelarul din Balcani". Potrivit presedintelui Consiliului national pentru cooperare cu TPI, Rasim Ljajic, un numnar foarte restrans de persoane l-au ajutat pe fugar. Acesta s-a ascuns pana in 2002 in unitati militare din satele din sud-vestul Belgradului.

Autoritatile au reconstituit parcursul sai din februarie 2006, de la ascunzatoarea din satul Ljube (40 km vest de Belgrad) pana in Lazarevo, la varul sau, unde a fost arestat.

Duminica, ultranationalistii sarbi au protestat fata de arestarea lui Mlladici, considerata de ei drept "tradare".

Fostul militar era pentru ei ultima figura majora a nationalismului sarbesc din anii '90.

Dar mobilizarea a fost relativ slaba, ultranationalistii nereusind sa stranga decat intre 10.000 si 15.000 de persoane, inca un semn al declinului nationalismului radical, apreciaza expertii. O noua manifestare este prevazuta marti la Banja Luka, fieful sarbilor din Bosnia.